Belföld

Kirúgott tanárok: a TASZ a munkaügyi mellett polgári pert is fontolgat

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu
A múlt szerdán kirúgott nyolc tanár esetében felvetődhet a hátrányos megkülönböztetés is. Felperesek lehetnek a diákok is.

Az egy hete elbocsátott nyolc tanárt a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) képviseli majd a munkaügyi bíróságon. A jogvédő szervezet jogásza a Szabad Európának azt mondta, a keresetet december végéig kell benyújtani, az eljárást pertársaságban tervezik megindítani, mert az egyes esetek erősítik egymást, rámutatnak arra a fontos elemre, hogy nem egyszerű jogsértés, hanem véleménynyilvánítás történt.

Zeller Judit szerint az ügy részben munkajogi. Azt kell a bíróságnak eldöntenie, hogy ha valaki egy három hónapos időtávban 10-15 órát nem dolgozott, az indokolja-e az azonnali hatályú felmondást. Minél többször fordult elő egy tanár esetében a polgári engedetlenség, annál erősebb a munkáltató pozíciója, de a tiltakozás és az is nyomós érv, hogy a munkabeszüntetés csak néhány órás elmaradást jelentett. Ahogy a Színház és Filmművészeti Egyetem (SZFE) egyik kirúgott tanára esetében, most is felvetődhet a hátrányos megkülönböztetés, mert úgy tűnik, nem azokat rúgták ki, akik a legtöbbet engedetlenkedtek, ezért a kiválasztás módszere is kérdéseket vethet fel.

A TASZ jogásza megerősítette, polgári pert is fontolgatnak a tankerületek ellen a tanárhiány miatt. Az valóban sérti a tanulók jogát. ha a törvényben előírt személyi követelményeket nem biztosítják. Mivel az állam önellenőrző szerepe itt nem működik, személyiségi jogi perben lehet számonkérni a jogsérelmet, amit közvetve az állam, közvetlenül a tankerület követ el. Zeller Judit szerint most mérik fel az igazolható jogsérelmeket, utána döntenek arról, érdemes-e perelni. Mint mondta, személyiségi jogi pert 14 év feletti diák már indíthat, alapvetően ők lennének a felperesek, bár a szülők is vagyoni hátrányt szenvednek, ha a nem megfelelő oktatás miatt drága különórákat kell fizetniük.

A korábban a Kölcsey Ferenc Gimnáziumból kirúgott tanárokat a Magyar Helsinki Bizottság képviseli a bíróságon. Kádár András Kristóf, a jogvédő szervezet társelnöke korábban szintén fontos érvnekj nevezte, hogy a sztrájkot leszűkítő szabályozás miatt a tanároknak  véleményük kinyivánítására nem marad más választásuk, mint a polgári engedetlenség.

Frissítünk!

A TASZ később közölte: egy hete nyolc olyan pedagógus veszítette el munkáját, akik az oktatás tarthatatlan helyzetére hívták fel a figyelmet polgári engedetlenséggel. A retorzió  aránytalan volt, az akció a szabad véleménynyilvánítás körébe tartozik, amit az Alaptörvény véd. A jogvédő szervezet a munkajogi pert Sziklai Tamás ügyvéddel indítja meg és a jövőben is ingyenes jogi segítséget nyújt azoknak a bátor pedagógusoknak, akiket a hatalom megpróbál elhallgattatni. Péntekenként 10 és 12 óra között munkajogi kérdésekkel fordulhatnak hozzájuk a tanárok a +36 1 279 22 35-ös számon, nagyobb tiltakozó akcióknál pedig bekapcsolják forródrótjukat (+36 30 722 3356). A megkereséseket a jogsegely@tasz.hu címen várják.

Kapcsolódó
Visszakaphatják-e állásukat a kirúgott tanárok?
Sándor Zsuzsa elemzi, hogyan zárulhat az öt kirúgott pedagógus munakügyi pere.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik