Belföld

Kepes András: Maguk ellen fordították a fiatalokat, a tanárokat és a szülőket

Bielik István / 24.hu
Bielik István / 24.hu

Kepes András író felindult Facebook-posztban reagált arra, hogy a Belügyminisztérium követelésére újabb nyolc pedagógust rúgtak ki három budapesti középiskolából.
A posztban felhívja a figyelmet a hatalmas válságra, mellyel a magyar oktatási rendszer küzd. Ír a tanárhiányról, a diákok és a pedagógusok túlterheltségéről, az elavult tantervről, valamint a lepusztult infrastruktúráról.

„Miniszter úr, államtitkár úr, tankerületi vezető hölgyek és urak, úgy érzik, hogy eredményesen dolgoznak? Nem látják, hogy az Önök lépései nyomán immár iskolák tucatjaiban bénult meg az oktatás? Maguk ellen fordították a fiatalokat, a tanárokat és a szülőket. Valóban úgy gondolják, hogy a válság megoldásának az a módja, hogy közös gondolkodás helyett fenyegetik, megfélemlítik, kirugdossák azokat, akik figyelmeztetni szeretnék önöket a gondokra, akik készek lennének közös megoldást találni a problémákra?” – írja, hozzátéve:

Önök a polgári engedetlenség, az órák elmaradása miatt a tanárok erkölcsét firtatják. És hogy állunk az Önök erkölcsével, akik képtelenek elvégezni a feladatukat, mégis felveszik a fizetésüket?

A posztot végül így zárja:

„Régi igazság, hogy az erős képes belátni a hibáit, nyitott arra, hogy akár mások segítségével változtasson. Aki ehelyett erőt fitogtat, igyekszik megfélemlíteni a másik felet, az gyönge és gyáva. Az erőszakkal elért győzelem egyébként sem ér többet egy vereségnél, mert csupán ideig-óráig tart, és szégyen követi!”

Csütörtökön új lendületet kapott a nyár óta tartó tüntetési és polgári engedetlenségi hullám, miután szerdán újabb nyolc tanárt bocsátottak el, mert részt vettek a tiltakozásokban. Több iskolában pénteken is folytatódik a polgári engedetlenségi akció.

Nem Kepes András az egyetlen író, aki az elmúlt napokban kifejezte a szolidaritását a tanárok felé. Erdős Virág költő nemrég petíciót indított, amelyben tiszteletüket és támogatásukat fejezik ki tiltakozó akciókban részt vevő tanárok és diákok felé. Már több száz alkotó írta alá a petíciót, többek között: Závada Pál, Darvasi László, Peer Krisztián és Kiss Noémi.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik