Belföld

A tervezettnél félmilliárddal többet költött a Magyarságkutató Intézet

A Magyarságkutató Intézet tavaly félmilliárd forinttal többet költött, mint amennyit tervezett – derül ki a 2021-es zárszámadásból, amelyet az Mfor böngészett át. Az intézet előirányzott költségvetési kiadásai évközben 1,315 milliárd forintról 3,017 milliárdra nőttek, de végül „csak” 1,808 milliárdot költöttek.

A zárszámadás szerint a Kásler Miklós által alapított intézet tavaly hat fontos projektet irányzott elő, például Mátyás király azonosítását, a hun fejedelmi sírok felkutatását Mongóliában, vagy a Kárpát-medence népességének archeogenetikai vizsgálatát. Megjelentettek 29 kiadványt is, illetve szerveztek három kiállítást és 16 tudományos konferenciát.

Az Mfor kiemeli, hogy az intézet személyi kiadásai is megugrottak 2021-ben, a betervezett 523,8 millió forintból év végére 847,9 millió lett. A bérekre 780,7 millió forint ment el, a maradékot megbízási díjakra, szerzői munkadíjakra, illetve reprezentációs kiadásokra fizettek ki. Az intézet személyi állománya két év alatt 55 főről 93-ra duzzadt.

Kapcsolódó
Kásler Miklós a kedvenc terepén tér vissza
A szívének különösen kedves Intézetben lett tiszteletbeli elnök.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik