Belföld

Kásler Miklós a kedvenc terepén tér vissza

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

Amióta tavasszal megalakult az ötödik Orbán-kormány, szinte alig kerül be a hírekbe Kásler Miklós, aki az előző ciklusban Emberi Erőforrások Minisztériumát vezette, az új felállásban azonban nem kapott helyet.

Most azonban a kormány kulturális és innovációs minisztere, Csák János a Facebookon tett nagy bejelentést, miszerint Kásler visszatér a Magyarságkutató Intézethez, a jövőben a főigazgató, Dr. Horváth-Lugossy Gábor munkáját fogja segíteni tiszteletbeli elnökként.

Az Intézetet egyébként épp Kásler hozta létre. Az akkori kormány még 2018 novemberében bólintott rá a magyar őstörténet-kutatás legújabb projektjére, miután Kásler bejelentette, hogy egy olyan intézet létrehozására tett javaslatot, ahol tényleg tudományos alapossággal járnak majd a végére a „régi türk–finnugor hipotetikus eredet- vagy nyelveredetvitának”. Ehhez 800 millió forintos működési keretet szavazott meg akkor a kabinet.

A Magyarságkutató Intézethez azóta több emlékezetes projekt is kötődik, így például Mátyás király DNS-profiljának azonosítása vagy a pozsonyi csatának emléket állító animációs film elkészítése.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik