Belföld

Közlöny: Államtitkárok jöttek, mentek, György László úgy ment, hogy maradt

Mónus Márton / MTI
Mónus Márton / MTI
Megjelent Lantos Csaba kinevezése, illetve Lázár János minisztériumának átkeresztelése is.

Novák Katalin köztársasági elnök Orbán Viktor miniszterelnök javaslatára december 1-jei hatállyal energiaügyi miniszterré nevezte ki Lantos Csabát, illetve egy külön határozatában megállapította, hogy Lázár János feladatköre módosult, építési és közlekedési miniszter lett. Az államfő – a miniszterelnök javaslatára – Gazsó Balázs Lászlót, a megszűnt Technológiai és Ipari Minisztérium közigazgatási államtitkárát november 30-ai hatállyal felmentette, Czepek Gábort december 1-jei hatállyal az Energiaügyi Minisztérium közigazgatási államtitkárává kinevezte.

Megállapította, hogy György Lászlónak, a Kulturális és Innovációs Minisztérium államtitkárának a megbízatása – lemondására tekintettel – november 30-ai hatállyal megszűnt. Orbán Viktor javaslatára Kutnyánszky Zsolt Krisztiánt, a Technológiai és Ipari Minisztérium államtitkárát e megbízatása november 30-ai hatállyal felmentette, december 1-jei hatállyal Ágh Pétert az Építési és Közlekedési Minisztérium, Czomba Sándort a Miniszterelnöki Kabinetiroda, Hankó Balázs Zoltánt a Kulturális és Innovációs Minisztérium államtitkárává kinevezte. December 7-ei hatállyal, de Fábián Gergely is a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára lesz.

Arról már Orbán Viktor döntött egy külön határozatban, hogy az államtitkári posztjáról lemondó György Lászlót azonnal

a gazdaságstratégiai feladatokban való szakmai közreműködésért és a Tanítsunk Magyarországért program koordinációjának ellátásáért felelős kormánybiztossá nevezi ki. E feladatkörében a kormánynak makrogazdasági előrejelzést készít, azokat negyedévente bemutatja,
együttműködik

  • a gazdaságstratégia cél-, eszköz- és intézményrendszerének kidolgozásában,
  • a mikro-, kis- és középvállalkozások stratégiájának kidolgozásában,
  • az iparfejlesztési stratégiák előkészítésében,
  • közreműködik az új közgazdasági gondolkodás elterjesztésében,
  • koordinálja a Tanítsunk Magyarországért program minisztériumok közötti működését.

A kormánybiztos tevékenységét a miniszterelnök Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter útján irányítja. Munkáját titkárság segíti, arról, hogy ezért mennyi fizetést kap, a közlönyben idézett paragrafus szerint a kormányfő dönt.

A Magyar Közlönyben megjelent néhány miniszterelnöki határozat is helyettes államtitkárok felmentéséről. Lázár János javaslatára a kormányfő felmentette Érsek Istvánt és Kállai Évát és megállapította, hogy Hankó Balázs Zoltán e megbízatása megszűnt a kulturális tárcánál, hiszen ugyanott politika felsővezető, államtitkár lett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik