Belföld

Két hét alatt két barátjával italozott: egyiket halálosan, a másikat életveszélyesen bántalmazta

Jogerősen is öt és fél év börtönbüntetésre és hat év közügyektől eltiltásra ítélte a Győri Ítélőtábla azt a férfit, aki az egyik barátját halálosan, a másikat pedig életveszélyesen bántalmazta tavaly tavasszal Tatabányán.

A táblabíróság ugyanis egyetértett a Győri Fellebbviteli Főügyészség álláspontjával és helybenhagyta az elkövető büntetését. A jogerős ítéleti tényállás szerint az ittas férfi március 12-én összeveszett a szintén ittas barátjával.

Az ügyészség tájékoztatása szerint a vitának az volt az oka, hogy a barát nem a kapun ment be, hanem a kerítésen mászott be a tatabányai telekre. A férfi ezért mérges lett, és egy fejszenyéllel, közepes erővel kétszer megütötte a barátja fejét, majd a mellkasát és a sípcsontját is. A bántalmazott férfi koponyacsonttörést, agyállományi vérzést szenvedett el, amelyek életveszélyes sérülések voltak.

A férfi két héttel később egy másik barátjával italozott a tatabányai telken. Az ittas barát engedély nélkül elvitte a férfi autóját, majd azt rövid időn belül összetörte. Visszament a telekre, s elmondta a férfinak, hogy mi történt az autójával, aki ezen felháborodott.

Többször is ököllel megütötte a barátja arcát, majd mindkét lábszárát az előző bántalmazásnál is használt fejszenyéllel. Az ütésektől a férfi hanyatt esett, s feje a talajhoz csapódott. Az esés következtében az áldozatnál koponyaűri vérzés, traumás agyvizenyő alakult ki.

Kórházba szállítását követően néhány nap múlva meghalt. Halálában a bántalmazáson kívül szerepet játszott a korábbi balesete folytán kialakult agylágyulása, illetve intravénás drogfogyasztása is.

A Tatabányai Törvényszék  halált okozó testi sértés bűntette és életveszélyt okozó testi sértés bűntette miatt 5 év 6 hónap börtönre és 6 év közügyektől eltiltásra ítélte a férfit, miután már asz előkészítő ülésen váddal egyező beismerő vallomást tett.

Az ítéletet az ügyész tudomásul vette, a férfi és védője enyhítésért fellebbeztek. A tábla egyetértett a fellebbviteli főügyészség indítványával, s nem enyhített a büntetésen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik