Belföld

Ázsiai családokra utazó betörőbandára csapott le a rendőrség

A fővárosban élő távolkeletiekre specializálódott betörőbanda tagjait fogta el a rendőrség – közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság a szerdai sajtótájékoztatóján. A négy Pest megyei férfi az elmúlt két évben 16 betöréssel mintegy 34 millió forintnyi kárt okozott 40 sértettnek; a lefoglalások alkalmával 29 millió forintnyi kár megtérült.

Guitprecht Vivien, a XVIII. kerületi rendőrkapitányság bűnüldözési alosztályának vezetője a  távirati iroda beszámolója szerint azt mondta, hogy a fiatal, büntetlen előéletű férfiak egyik módszere az volt, hogy véletlenszerűen felírták a városban közlekedő luxusautók rendszámát, majd a biztosítói adatbázisból illegális módszerrel megszerezték az autókhoz tartozó lakcímet.

Továbbá a közösségi médiát használták áldozataik kiválasztására. A keresőbe beírták a Csen, Ling és Li személyneveket, majd a kidobott nevek birtokában a cégadatbázisból kikeresték a nevekhez tartozó vállalkozásokat, így megtudták a tulajdonosok lakcímét is.

A betörések többségét a főváros XVIII. kerületében követték el. Módszeres felderítőmunkát követően akkor csaptak le, amikor a lakók hosszabb időre távoztak. A betörök értékes órákat, ékszereket és divatcikkeket zsákmányoltak – tette hozzá. A négy Pest megyei férfi ellen 16 rendbeli betöréses lopás miatt indítottak eljárást, és javaslatot tettek a letartóztatásukra. A gyanúsítottak egyike részletes beismerő vallomást tett, a többik nem tettek vallomást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik