Mohos Márton / 24.hu
Belföld

Mol: Magyarország ellátásbiztonsága valóban sérül

Magyarország ellátásbiztonsága valóban sérül – közölte a 24.hu-val a Mol, miután a szerdai Kormányinfón Gulyás Gergely azt mondta, aggasztó fejlemények merültek fel az üzemanyagárstop körül.

A Mol közleménye szerint a gondot egyrészről az okozza, hogy a Barátság-vezeték áramellátását ért háborús károk miatt sérülékeny a kőolajszállítás. Az ukrán hatóságok döntése miatt a vezeték szakaszosan, csúcsidőszakon kívül csökkentett kapacitással működik. Másrészt a Dunai Finomító nem tud elegendő üzemanyagot előállítani. Harmadrészt, az import termékek és importőrök gyakorlatilag teljesen eltűntek a hazai piacról: novemberben a Mol szolgálta ki a piac 85 százalékát.

A Mol igyekszik rendkívüli importtal pótolni a kiesett mennyiséget, de a vállalat import csatornáin már több mennyiséget nem tud behozni – közölték. A helyzetet fokozza, hogy a meglévő stratégiai készletből csak vészhelyzetben lenne szabad vételezni, és minél hamarabb vissza kell tölteni a kivett mennyiséget. Kiemelik, hogy ennek tetejébe érkeznek még az európai szankciók is, melyek hatásait még nem lehet megjósolni, de az biztos, hogy február 5-e után – amikor az orosz gázolaj eltűnik az európai piacokról – negatív következményekkel kell számolni.

„Az ellátásbiztonság visszaállítása érdekében vissza kell építeni az üzemanyagimportot, ami 2-3 hónapot vesz igénybe” – olvasható az olajtársaság közleményében.

Ajánlott videó