police.hu
Belföld

Jogerősen életfogytiglant kapott a pár, akik szétkaszabolták az egyikük nagyapját a lottónyereményéért

Jogerősen életfogytiglant kapott az a sajószentpéteri  pár, akik álmában kaszabolták szét az egyikük nagyapját azért, hogy megszerezzék a lottónyereményét.

Fórizs Ildikó, a Debreceni Ítélőtábla szóvivője azt közölte, hogy a férfi és a női vádlott is 25 év elteltével bocsátható szabadlábra a leghamarabb feltételesen.

A pár kapcsolatát a folyamatos pénztelenség jellemezte, melynek oka a bódító anyagok fogyasztására volt visszavezethető. Bár a férfi anyja mindenben támogatta a fiatalokat, lakhatást, munkahelyet, ezáltal állandó jövedelmet is biztosított számukra, de nekik ez is kevés volt.

Elhatározták, hogy megszerzik a férfi 83 éves nagyapjának lottón nyert és megtakarított pénzét. Először azzal próbálkoztak, hogy megijesztik és így rábírják arra, hogy idősotthonba költözzön. Ezért megrongálták a házát, és kővel betörték az egyik ablakát, amivel több mint ötvenezres kárt okoztak neki.  A nagyapa valóban megijedt, de még így sem költözött véglegesen az otthonba.

Az élettársak türelmetlenek voltak, és mivel mindenképpen hozzá akartak jutni a pénzhez, ezért néhány nap múlva, a késő délutáni órákban a a papa ingatlanának közelében elrejtettek egy feszítő vasat. Éjszaka jöttek vissza, amikorra mindketten különböző nyugtatószereket fogyasztottak. A helyszínre magukkal vittek kalapácsot, lemezvágó ollót, csípőfogót, valamint gumikesztyűt és lábzsákot, továbbá a férfinél volt egy húsz centis konyhakés.

Egy feszítővassal megrongálták a családi ház kerítését, s egy betondarabbal bedobták a nagypapa szobájának az ablakát. A fiatalok helyiségről helyiségre haladva értékek, illetve a nyeremény után kutattak, azonban csak háromezer forintot találtak.

Az idős férfi olyan mélyen aludt, hogy nem ébredt fel a zajokra. A női vádlott azonban úgy gondolta, hogy a férfi csak úgy tesz, mintha aludna, ezért rábeszélte párját, hogy az ablak betöréséhez használt közel három kilogramm súlyú betondarabbal vágja fejbe nagyapját.

Ezt követően egymásnak adogatták a kést, és mintegy 20 alkalommal fején és mellkasán megszúrták a férfit, és nagy erővel négyszer is elvágták a nyakát. A 83 éves férfi a bántalmazás következtében olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen életét vesztette. A pár a tervezett milliók helyett, mindössze 3 ezer forintot, valamint egy karórát és egy aranygyűrűt vittek el, összesen 87 ezer forint értékben.

A Miskolci Törvényszék aljas indokból, különös kegyetlenséggel, védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett emberölés bűntette, valamint minősített rablás bűntette és más bűncselekmények miatt életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélte májusban a párt azzal, hogy a férfi 40 év, a nő pedig 35 év elteltével bocsátható feltételes szabadságra.

A táblabíróság annyiban változtatott a minősítésen, hogy nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel, védekezésre képtelen, a cselekmény elhárítására idős koránál fogva korlátozott személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettének minősítette az esetet. Ez azt jelenti, hogy a nyereségvágyból minősítés miatt mellőzték a rablás bűntettét a cselekmények sorából.

A táblabíróság szerint az elsőfokú bíróság indokolatlanul hosszú időtartamban állapította meg a feltételes szabadságra bocsátás idejét. Ezt 25 évre mérsékelték. Ez azt jelenti, hogy  legkorábban 25 év után vizsgálható az meg, hogy a vádlottak feltételes szabadságra bocsáthatók-e. Az ítélet jogerős.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!