Mohos Márton / 24.hu
Belföld

A fideszes képviselő a budavári bérlakások eladása mellett érvelt, kiderült, ő vagy családja is venne

Az önkormányzatok jogosan járnak el, ha eladják ezeket a bérleményeket, amire egyébként 2012 óta lehetőségük van – érvelt az önkormányzati lakások kedvezményes kiárusítása mellett Böröcz László, Budapest világörökségi területfejlesztésének kommunikációjáért felelős miniszteri biztos az I. kerületi képviselő-testület múlt heti ülésén. Bár a politikust nem választották meg önkormányzati képviselőnek, a Népszava beszámolója alapján azért szólalhatott fel, mert az ülés elején a szeptemberi időközi választáson többségbe került fideszesek megszavaztak egy módosítást, amellyel részvételt biztosítanak Böröcznek az üléseken.

A miniszteri biztos szerint pedig teljesen jogos a helyi kormánypártiaknak az a friss javaslata, amelyben azoknak a bérlőknek is lehetővé tennék az ingatlan értékének 35 százalékán történő vásárlást, akik kevesebb, mint öt éve bérlik az ingatlant. A kedvezőbb feltételeket biztosító javaslatukat Sándor Péterné fideszes képviselő a lap szerint azzal ajánlotta elfogadásra, hogy az októberi budavári lakásfórumon Böröcz megígérte, beadják a helyi rendeletmódosítást, így se illetéket, se kamatot nem kell majd fizetni, a csere útján bérlakást szerzők pedig 35 százalékért vehetik meg az ingatlant függetlenül attól, hogy mióta bérlik.

„Családok százai két kezükkel építették fel ezeket a lakásokat és nem fair velük szemben, ha nem a lakásprivatizáció idején alkalmazott kedvezményekkel vehetik meg a lakásaikat” – érvelt Gulyás Gergely Kristóf fideszes képviselő, miközben a budavári épületek többsége műemlék, középkori eredetű, valamint 17-18. századbeli lakóház és középület, jegyzi meg a Népszava.

„A módosítás elfogadása hűtlen kezeléssel egyenértékű lenne, hiszen fillérekért kótyavetyélné el az önkormányzati vagyont, ráadásul olyanoknak, akiket a kilencvenes évek elején nem ért méltánytalanság azzal, hogy nem vehették meg bérleményüket a várban, lévén akkor még nem laktak itt. Ezeknek a jogsértő módon lakásszerzőknek adnánk ezzel harmadáron, mindenféle kedvezményekkel az ingatlanokat” – tiltakozott ugyanakkor V. Naszályi Márta párbeszédes polgármester.

A kerület jegyzője ezek után felhívta a testület figyelmét, hogy az önkormányzati törvény szerint nem vehet részt a döntéshozatalban az a képviselő, aki személyesen vagy közeli hozzátartozója által érintett az ügyben. Erre Gulyás Gergely Kristóf jelezte, hogy ő akkor nem szavaz.

Más nem jelentkezett a Népszava beszámolója szerint, ám néhány perc múltán Gulyás arra kérte a polgármestert, hogy szavaztassa meg a képviselőket, hogy őt és az előterjesztés ismertetőjét, Sándor Péternét érintettség okán kizárják-e a szavazásból. Mielőtt dönthettek volna, ugyanezt kérte Csobánczy Gábor DK-s alpolgármester is. Mindez azért volt lényeges, mert Gulyás és Sándorné híján nem lett volna meg a fideszes többség, viszont ugyanez a többség – reményeik szerint – nem zárta volna ki őket a szavazásból. Így is történt, szavazhattak.

V. Naszályi Márta polgármester a voksolás előtt bejelentette, ha a három képviselő szavazni fog, ami szerinte súlyosan etikátlan magatartás, akkor élni fog a vétójogával. Végül erre nem került sor, mert az érintettek tartózkodtak, így nem is lett meg az előterjesztés elfogadásához szükséges minősített többség.

Korábban megírtuk, hogy a budai Várban szerzett ingatlant Bayer Zsolt kormánypárti publicista és családja. Ők egy pilisszentkereszti házat kétszer is bérleti jogra cseréltek. Az ügyletek eredményeként két Úri utcai lakás bérleti joga lett az övék, és végül a Pest megyei ingatlant is megtartották. Az újságíró mellett Rákay Philip is csere útján szerzett ingatlan a budai Várban. A kerülettől kikért szerződésekből kiderült, hogy Rákayék a vári lakásért cserébe egy 24 négyzetméteres, földszinti, egyszobás lakást adtak a VIII. kerületi Kálvária téren.

A Várnegyedben azután vesztette el a többségét az ellenzék, hogy Gelencsér Ferenc, a kerület korábbi alpolgármestere és a Momentum mostani elnöke bejutott a parlamentbe. A helyére kiírt időközit a Fidesz jelöltje nyerte meg, két korábbi jobbikos képviselő pedig az utóbbi időben stabilan a Fidesszel szavaz. Így többsége lett a fideszes ellenzéknek a testületben.

Ajánlott videó