Belföld

Volt sógorára kente a néprajzkutató megölését T. Dávid az utolsó szó jogán, életfogytiglant kértek rá

police.hu
police.hu

Kedden a perbeszédekkel folytatódott a Miskolci Törvényszéken annak a nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel elkövetett emberöléssel vádolt T. Dávidnak a büntetőpere, aki fakaróval verte agyon az ismert sályi néprajzkutatót, B. Hajnát. 

Jogg Zsolt,a Borsod Megyei Főügyészség helyettes szóvivője az üggyel kapcsolatos megkeresésünkre azt mondta, hogy életfogytiglant kértek a vádlottra azzal, hogy leghamarabb 25, legfeljebb pedig 40 év múlva bocsáthassák szabadlábra a leghamarabb feltételesen.

Az ügyész kérdésünkre elmondta még, hogy a férfi az utolsó szó jogán is tagadta a bűnösségét, és azt állította, hogy nem ő gyilkolta meg a 61 éves asszonyt, hanem a volt sógora végzett vele. A vádlott védője ügyfele felmentését kérte bizonyítottság hiánya miatt.

police.hu

A huszonéves férfi már régebb óta ismerte a hatalmas tudással rendelkező, de szegényes körülmények között élő néprajzkutatót. Az asszony szeretett volna segíteni rajta, ezért időnként pénzt adott neki arra, hogy elvégezze a háza körüli teendőket. A vádhatóság szerint az ominózus reggel a fiatal férfi nyugtatót vett be és alkoholt is ivott. Mivel nem volt pénze, ezért felkereste a népművészt, hogy adjon neki kölcsön, a néprajzkutató azonban ezt megtagadta.

T. Dávid ezt követően fogadkozott, hogy majd később ledolgozza a kölcsönt, de az asszony ekkor sem adott neki pénzt és elküldte, az ajtót pedig kulcsra zárta. A fiatal ettől indulatba jött, berúgta az ajtót, majd egy fél méter hosszú fa karóval többször is fejbe ütötte az előszobában lévő nőt. Az ütések olyan nagy erejűek voltak, hogy a karó több darabra tört, az asszony pedig a padlóra zuhant..

police.hu

A vád szerint a támadó ezt követően levette az asszony ujján található gyűrűt, összeszedte a lakásban található néhány ékszert, majd magára hagyta az áldozatát és távozott. Ezt követően eladta a gyűrűket egy ismerősének, a kapott pénzből pedig alkoholt és cigarettát vásárolt. A néprajzkutató olyan súlyos koponyasérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen meghalt. Holttestére a híres zenetörténész, hegedűművész, néprajzkutató édesapja, B. Ernő szülőházában talált rá a gondozónője.

T. Dávid a nyomozati szakban még beismerte a bűnösségét, a tettét pedig azzal magyarázta, hogy pénzt akart szerezni. Később viszont már tagadta a bűnösségét, és a volt sógorára kente a gyilkosságot. A genetikus szakértő azonban megerősítette, hogy az ő DNS-ét találták meg a helyszínen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik