Belföld

Elítéltek egy pénzügyőrt, korábban a katonai nemzetbiztonságnál, és az ukrajnai főkonzulátuson dolgozott

Két év felfüggesztettre ítélte a Debreceni Törvényszék azt a pénzügyőrt, aki meg akart vesztegetni egy osztályvezetőt, hogy gyorsan és lehetőleg pozitívan bírálja el a dolgozni érkező ukránok tartózkodási kérelmeit.

Dobó Dénes, a Debreceni Törvényszék szóvivője azt mondta hogy kötelesség megszegésére irányuló hivatali vesztegetés bűntettében mondták ki bűnösnek a három évi próbaidőre felfüggesztett férfit, aki mellékbüntetésként 600 ezer forintos pénzbüntetést is kapott.

Az ítélet szerint a terhelt a 2010-es évek elején a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat, majd később a Külgazdasági- és Külügyminisztérium főkonzulátusának állományában szolgált Ukrajnában. Három évvel ezelőtt került a Nemzeti Adó- és Vámhivatal állományába, mint vám- és pénzügyőr referens. A pénzügyőr hadnagy a korábbi munkaköreiből adódóan széleskörű kapcsolati és információs tőkére tett szert.

Ezt fel is használta, mivel a korábbi ismeretségükre tekintettel két évvel ezelőtt egy előzetesen egyeztetett személyes találkozón vett részt az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság Debreceni Regionális Igazgatóság egyik osztályának vezetőjével. Az egyik Csapó utcai kávézóban találkozott a hadnagy az osztályvezetővel, akit arra akarta rávenni, hogy vezetői beosztásából fakadó jogköreit használja fel és esetlegesen szervezze be a beosztottjait is.

A férfi azt akarta elérni, hogy a későbbiekben, heti rendszerességgel megjelölt, körülbelül 200 fő ukrán állampolgár fiktív munkavállalási céllal benyújtott, Magyarországra történő beutazására és tartózkodásra vonatkozó kérelmeit az osztályvezető vegye magához és biztosítsa azok soron kívüli, gördülékeny, lehetőleg pozitív elbírálását. A terhelt a kérése teljesítése esetén minden ukrán állampolgár után 100-200 euro közötti összeget kínált

– közölte a szóvivő

A kérése pontosan arra irányult, hogy a vezető a kérelmezők, mint harmadik országbeli állampolgárok 15 napos határidőn belüli személyes ügyfélfogadási időponthoz jutását segítse elő, hogy a kérelmek az idegenrendészeti hatósághoz érkezettnek minősüljenek, továbbá az ukrán állampolgárok kérelmeinek elutasítása helyett azokat pozitívan bírálja el annak ellenére, hogy a tartózkodási jogosultság megszerzése érdekében, a tartózkodási cél vonatkozásában a kérelmezők megtévesztették volna az eljáró hatóságot. Az osztályvezető nem ment bele a dologba.

Lányi Csaba bíró az ítélet indokolása során enyhítő körülményként vette figyelembe, hogy a férfi részbeni beismerő vallomását, büntetlen előéletét, és azt, hogy kiemelkedően végezte a munkáját, és azt is, hogy a NAV pozitív vezetői jellemzést adott róla. Ugyanakkor súlyosító körülményként értékelték a hasonló jellegű korrupciós bűncselekmények elszaporodottságát, továbbá azt, hogy a vádlott bizalmi munkakörben, szakmai felkészültségét és képzettségét kihasználva követett el kezdeményező szereplőként egy olyan bűncselekményt, amit meg kellett volna akadályoznia.

Az ítélet nem jogerős, az ügyészség súlyosításért fellebbezett, míg a pénzügyőr és védője három munkanap gondolkodási időt tartott fenn a jogorvoslati nyilatkozat megtételére.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!