Belföld

A parlament elé kerülhet a négynapos munkahét ötlete

A Párbeszéd ismét benyújtja a parlamentnek a négynapos munkahétről szóló határozati javaslatát – derült ki a párt hétfői online sajtótájékoztatóján.

Barabás Richárd azt mondta, hogy a megváltozott munkakörülmények, az automatizáció, valamint a digitális megoldások miatt sem a gazdaság, sem a munkavállalók igényeit nem elégíti ki az ötnapos munkahét. Hozzátette, hogy a piaci szereplők is azt igazolják vissza, hogy a kétnapos hétvége nem elég a pihenésre.

A XI. kerületi alpolgármester hangsúlyozta, hogy a kutatások szerint a négy napot dolgozók „intenzíveben és fókuszáltabban, de örömmel végzik a dolgukat, mert kárpótolja őket a plusz egy szabadnap”. Kiemelte továbbá azt is, hogy nem az eddigi öt nap munkaóráit csoportosítanák át négy napra, hanem alapesetben megőriznék a nyolcórás keretrendszert, miközben szabályoznák, hogy ezért egyetlen munkavállaló se kaphasson kevesebb bért. Azokan a munkakörökben, amelyek szükségessé teszik a pénteki munkavégzést a Párbeszéd azt javasolja, hogy hétfőtől csütörtökig a munkavállalók napi hét órát dolgozzanak, pénteken pedig négyet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!