Belföld

Újra tüntetnek az oktatásért Budapesten

Adrián Zoltán / 24.hu
Adrián Zoltán / 24.hu

Cikkünket folyamatosan frissítjük.

A Pedagógusok Szakszervezete szervezett tüntetést „Valódi nemzezeti konzultációt az oktatásért!” címmel szombat délutánra, a program először egy petíció átadása a Belügyminisztérium képviselőjének, majd vonulás a Kossuth térre.

Helyszíni tudósítónk szerint a Belügyminisztériumnál néhány százan lehetnek. A szervezők a helyszínen bejelentették: a petíciót 112 ezren írták alá.

Adrián Zoltán / 24.hu

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete és a Pedagógusok Szakszervezete délután három körül átadta a petíciót a Belügyminisztériumban, majd elindult a menet az Akadémia utcán a Parlamenthez. Helyszíni tudósítónk szerint három óra után nagyjából egy-két ezer ember lehet jelen, jobbára felnőttek, kevés a diák az előző tüntetéseken megszokotthoz képest.

Adrián Zoltán / 24.hu

A menetben helyszíni tudósítónk szerint jó a hangulat, a szokásos skandálások – „nincs tanár, nincs jövő”, „szabad ország, szabad oktatás” – mellett folyamatos a kerepelés és sípolás.

Adrián Zoltán / 24.hu

Fél négy magasságában a tüntetők egy része már megérkezett a Kossuth térre, a menet vége még az Akadémia utcában jár, néhány ezren lehetnek helyszíni tudósítónk szerint.

Adrián Zoltán / 24.hu

Nagy Zsolt, az Örkény Színház színésze azzal köszönti a térre érkezőket, hogy

tolódjunk el jobbra, ez csak egy irány!

Adrián Zoltán / 24.hu

A színész felszólalásában Vidnyánszkyról beszélt, azt szeretné, hogy kérjen elnézést a múltkori polgári körös beszédéért a diákoktól és a szülőktől. Nagy üdvözölte az Origo munkatársait, Rákay Philipet és Deák Dánielt, és azt mondta:

az áskálódásuk ellenére kitartunk a tudás mellett.

Adrián Zoltán / 24.hu

Nagy Zsolt arra kérte a jelenlévőket, hogy csináljanak egy szelfit, és küldjék el a Belügyminisztériumnak emailben az ugyfelszolgalat@bm.gov.hu-ra, mert „a tankerületet úgyis csak ez érdekli majd”.

Adrián Zoltán / 24.hu

A Nemes Nagy Ágnes Művészeti Szakgimnázium egyik tanára felszólalásában arról beszélt, hogy úgy tűnik, van még remény, mert egy diákja a szalagavatón közölte vele: tanár akar lenni. Ezt követően a hatalomnak azt üzente:

hallgassák meg egy nemzedék szavát.

Adrián Zoltán / 24.hu

Széplábi Bori énekesnő szülőként szólalt fel, mint mondta, 30 éve járt általános iskolába, a gyerekei pedig most ugyanoda járnak, mint ő egykor, és még mindig ugyanazok a tanárok tanítanak ott. Ez szerinte jól hangzik, de igazából nem az, mert ez az elöregedés jele, és a közoktatásban szerinte csak „a szent bolondok maradnak”. A szülőknek azt üzente:

legyetek dühösek!

Adrián Zoltán / 24.hu

Szilágyi Kitti budaörsi óvodapedagógus beszédében egyebek közt szót ejtett a nyugdíjból visszatérő kollégákról, az állandó adminisztrációról, illetve arról is beszélt, hogy „egy olyan hatóság dönt a gyerekek iskolaérettségéről, ami sose látta a gyereket”. Beszéde közben elérzékenyült, és leszögezte, hogy mindezek ellenre óvodapedagógus akar maradni.

Adrián Zoltán / 24.hu

Egy vidéki egyházi iskola tanára, Horváth Dániel arra kérte az oktatásügyi döntéshozókat és a tankerületeket, hogy „hallassák a hangjukat”. A pedagógus Márai Sándor Halotti beszéd című művének átíratát olvasta fel.

Adrián Zoltán / 24.hu

Pataki Klára budapesti gyógypedagógus azt mondta:

megszállott őrültek tartják fenn az oktatási, egészségügyi és szociális rendszert.

Beszédében arra is kitért, hogy egy autista gyermek édesanyjaként is beszél. Szerinte nem a bérkérdés a legnagyobb probléma, hanem az utca emberének véleménye, gondolkodásmódja és közönye. „Ezen csak mi tudunk változtatni, fentről hiába várjuk”, szögezte le.

Adrián Zoltán / 24.hu

Az Egységes Diákfront képviselőinek egyike beszédében azt mondta: élete 5536 napjában nem foglalkozott a hatalom a tanárokkal. „Határozzuk meg mi a saját sorsunkat, védjük meg a jövőnket, szabadságunkat”, tette hozzá.

A diákmozgalom másik képviselője arról beszélt, hogy sajnálja, hogy tizenévesen ezen a színpadon kell állnia, majd beszélt az iskolák állapotáról, a diákok túlterheltségéről és az eszközhiányról is. „A tanárok vásárolnak felszerelést, az OKTV-írás közben eláztak a papírok”, mondta.

A szervezet következő képviselője szerint az „arrogáns, cinikus kormány megveti őket”. Leszögezte:

Idén még lesz egy tüntetésünk, ahol senki nem fog fázni a forradalom tüze miatt!

Adrián Zoltán / 24.hu

Molnár Áron, noÁr a következő felszólaló, aki arról beszélt, hogy legyünk dühösek, és ne maradjunk csendben, ne csak az oktatás miatt, hanem minden ügyben. „Ezek nem a jobb vagy baloldal ügyek, nem keresztény vagy nem keresztény, vidéki vagy budapesti ügyek, hanem a mi közös ügyünk” – mondta Molnár. Hozzátette: „Fogjunk össze, harcoljunk közösen! Szerint egy kormányplakát egy pedagógus bére, összességében ezekből 10 ezer tantermet lehetett volna felújítani. Molnár szerint a “rosszcsont” miniszterelnök havi 3 milliós bére egy pedagógus éves bére. A képviselők mondjanak le a béremelésükről, azt adják a pedagógusoknak. Mindenhol kezdjenek ülősztrájkba, ahogy Miskolcon teszik.

Adrián Zoltán / 24.hu

Miután a PDSZ, a Szülöi Hang, az ADOM, PSZ, Tanítanék képviselői megkérdezik a közönséget, hogy folytatjuk-e, a tömeg skandálni kezdi: folytatjuk!  Ezután a szakszervezetek képviselői mécsest helyeznek el a színpadon, és Nagy Zsolt elmondja, hogy december 8-a a következő sztrájk, másnap lesz a diákok tiltakozása.

Elindul végül a Grund, de Nagy Zsolt, azt kéri, vegyék le. Azt mondja Nagy: „mutassuk meg, hogy nem vagyunk nihilista senkiháziak, és néma csendben hagyjuk el a teret.” Ennek szép lassan a tüntetők eleget is tesznek.

Ezzel véget ér a tüntetés.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik