Belföld

Novák Katalin felmentett, kinevezett, Gyurta Dánielt nagykövetté tette

Karancsi Rudolf / 24.hu
Karancsi Rudolf / 24.hu
Megjelent a Magyar Közlöny. Hivatalossá vált Vitézy Dávid távozása is.

A köztársasági elnök két nagykövetet kinevezett, egyet felmentett. Novák Katalin határozatai már jóval korábban megszülettek, de csak most jelentek meg a Magyar Közlönyben.

  • Az államfő Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter előterjesztésére – érdemei elismerése mellett – felmentette Pintér Attila rendkívüli és meghatalmazott nagykövetetet a belgrádi nagykövetség vezetésére kapott megbízása alól.
  • Novák Katalin ugyanakkor – szintén a külügyminiszter javaslatára – Bán Jankának rendkívüli követi és meghatalmazott miniszteri rangot, Gyurta Dánielnek rendkívüli és meghatalmazott nagyköveti rangot adományozott.
  • A köztársasági elnök Orbán Viktor javaslatára megállapította, hogy Vitézy Dávidnak, a Technológiai és Ipari Minisztérium államtitkárának e megbízatása – lemondására tekintettel – 2022. november 21-ei hatállyal megszűnt.

A határozatokból az nem derül ki, hogy Bán Jankára, valamint az olimpiai bajnok Gyurta Dánielre pontosan hol és milyen speciális diplomáciai feladat vár. Bán Janka régóta a külügyminisztérium főosztályvezetője, Gyurta Dániel „leigazolása” a külügyhöz sem újkeletű, három éve lett miniszteri főtanácsadó Szijjártó Péter mellett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik