Belföld

Márki-Zay Péter: Ha CIA beavatkozott volna a választásba, akkor Orbán Viktor ma börtönben ülne

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu
A volt miniszterelnök-jelölt hangsúlyozta a keddi sajtótájékoztatón: semmi olyat nem ígértek, ami ne szerepelt volna a választási programjukban.

„Az áprilisi választás az utolsó kétségbeesett kísérlet volt Orbán Viktor leváltására, egy mission impossible” – mondta Márki-Zay Péter azon a sajtótájékoztatón kedd délután, amit azért hívtak össze, hogy tájékoztassanak arról, mit ígértek az 1,8 milliárdos amerikai támogatásért cserébe.

Hamar kiderült: Márki-Zay szerint semmi olyat nem ígértek, ami ne szerepelt volna az ellenzék nyilvános választási programjában.

A Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) vezetője azzal kezdte, hogy „nekünk nincsenek titkaink, a Fidesszel szemben, és mi mindennel elszámoltunk”.  A hódmezővásárhelyi politikus arról is beszélt, kéri, hogy ne titkosítsák a titkosszolgálat jelentéseit a kampánytámogatásukról.

Márki-Zay ezek után felsorolta, az egyesült ellenzék kampányígéreteit, illetve programpontjait: Magyarország belép az Európai Ügyészségbe, megfékezik az inflációt, adómentessé teszik a minimálbért, kiutasítják az „orosz kémbankot”, megszüntetik a „végrehajtó maffiát”, és „vállaltuk, hogy hűséges tagjai leszünk az Európai Uniónak.” Hozzátette: mindenkinek ugyanazt ígérték, az Action for Democracy által gyűjtött támogatás befizetőinek is, akik közül Márki-Zay elmondása szerinte senkit sem ismer.

A politikus hangsúlyozta, az MMM-hez érkezett támogatásból „nem kerültek párthoz”, mozgalmuk „csak nem pártos kampányt finanszírozott”. Márk-Zay Péter szerint a szövetségesektől elfogadni támogatást nem hazaárulás, de hangsúlyozta

ha CIA beavatkozott volna a választásba, akkor Orbán Viktor ma börtönbe lenne.

Szerinte ha valaki befolyásolni akar egy választást, akkor az nem a választás után utalja el a támogatást, hanem előtte. Annak idején „Orbán Viktor elfogadta Soros György támogatását, és nem tudjuk, hogy mit vállalt ezért cserébe” – tette hozzá.

Kérdésre elmondta Márki-Zay, hogy az amerikai támogatást dermesztőnek nevező Ungár Pétert nem tartja ellenzékinek. Megjegyezte továbbá, hogy a pártok nem kérdezték meg őt erről a pénzről, ő pedig nem adott tájékoztatást a pártoknak a választás előtt külön erről a támogatásról. (A pártok állítják: nekik sem tűnt fel a kampányban feltűnő közel kétmilliárd forint.)

A sajtótájékoztatón felolvasták az AFD ügyvezetőjének, Korányi Dávid nyilatkozatát, amiben az szerepelt: büszkék a támogatásra, amit az MMM-nek nyújtottak. Az Action for Democracy pedig tartja magát ahhoz, hogy nem adott támogatást az országgyűlési választásra. Azt elismerte Korányi, hogy az április választás ihlette a szervezet megalakulását, de hangsúlyozta, hogy Magyarországon kívül Olaszországban és Brazíliában is nyújtanak támogatást.

Az amerikai támogatás hátteréről itt írtunk bővebben:

Kapcsolódó
Amerikai pénz és az ellenzék: kampányt még nem papíroztak le Magyarországon úgy, mint most
Csaknem kétmilliárd forint támogatás érkezett Márki-Zay Péter mozgalmához az elmúlt hónapokban, de hogy ezt a pénzt pontosan kik adták össze, nem tudni. És nem ez az egyetlen ismeretlen tényező az ellenzék kampányában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik