Belföld

Fél év haladékot kaptak a vendéglátók

2021. november 1-jétől már nemcsak a szálláshely-szolgáltatóknak, de a vendéglátó üzletek üzemeltetőinek is regisztrálniuk kell a turisztikai ügynökség adatszolgáltatási felületén, 2022. július 1-jétől pedig már adatokat is továbbítaniuk kell – írtuk meg tavaly ősszel, amikor az érintettek szembesültek az új kötelezettségekkel.

A törvényhozás azonban az utolsó pillanatban fél év haladékot adhat a vendéglátóknak. Az Index vette észre, hogy egy péntek délután benyújtott, egyebek mellett Orbán Viktor fizetésemeléséről is rendelkező salátatörvény-javaslat fél évvel eltolná a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ számára szükséges, valós idejű adatszolgáltatás kezdő időpontját a turisztikai attrakciók, illetve a vendáglátóhelyek esetében. Az indoklás szerint így „lehetőségük van az adatszolgáltatási gyakorlat feltételeinek minél hatékonyabb kialakítására”.

Az adatszolgáltatás körüli kérdőjelekről és annak a szállásadók által a kezdeti nehézségek után már megtapasztalt előnyeiről itt írtunk bővebben:

Kapcsolódó
A szakképzési mizéria után adatszolgáltatással terhelik a vendéglátósokat
November 1-jétől már a vendéglátó üzletek üzemeltetőinek is regisztrálniuk kell a turisztikai ügynökség adatszolgáltatási felületén, jövő nyártól pedig már kapacitási, kihasználtsági és a főbb fogyasztási kategóriákra vonatkozó adatokat is kell továbbítaniuk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik