Belföld

Népszava: Lázár János újabb múzeumot vihet vidékre

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu
A miniszter átterveztetné az Új Nemzeti Galériát is.

A kormány a természettudományi után az új közlekedési múzeumot is vidékre költöztetheti – írja a Népszava. A lap szerint többször is arról beszélt a Lázár János vezette Építési és Beruházási Minisztérium egyik államtitkára az elmúlt hetekben, hogy a gyűjteménynek jobb helye lenne például Nyíregyházán, Debrecenben.

Lázár János már miniszteri meghallgatásán jelezte, a vidéket helyezné előtérbe az állami beruházásoknál – írja a lap, amely szerint a helyszínváltással viszont kidobnák az új múzeum előkészítésére kapott 10 milliárdot és a tervezésre költött csaknem 8 milliárd forintot is.

Megkeresték a kulturális intézményt és a tárcát is, a költözésről szóló információt egyik sem cáfolta. Az építési minisztérium közölte, hogy a

még el nem kezdett állami beruházások felfüggesztésére vonatkozó kormányhatározat a fővárosi múzeumi projektekre is érvényes. Ezek megvalósításáról a kormány egyedi döntéseket hoz. Ez tartalmazza majd az ütemezést és a forrás megjelölését is. A közlekedési múzeumról, illetve a Városligetbe tervezett Új Nemzeti Galériáról még nem született döntés, a nevezett kulturális beruházások ügye még nem is került a kormány elé. Az Új Nemzeti Galéria vidéki helyszínen történő megvalósítására bizonyosan nem kerül sor, a közlekedési múzeum esetében ezt nem lehet ilyen határozottan kijelenteni.

Bár még erről sincs kormánydöntés, a tárca azt megerősítette, a Városligetbe tervezett Új Nemzeti Galériát a japán tervek helyett inkább magyar építészek elképzelései alapján valósítanák meg. A Városliget Zrt. emlékeztetett rá, hogy Orbán Viktor a Néprajzi Múzeum átadásakor azt mondta, a Liget Budapest projekt teljeskörűen meg fog valósulni, azóta nincs ellentétes döntés.

A lap szerint azonban hiába van mindhárom felfüggesztett városligeti beruházásnak (Új Nemzeti Galéria, Innováció Háza, Városligeti Színház) építési engedélye, Lázár János javaslatára még mindhármat elkaszálhatja, vagy éppen máshová helyezheti át a kabinet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik