Belföld

Semjén Zsoltra vár Iványi Gábor egyháza

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu
Bejegyzett egyház lett, de ezzel még nem kapta vissza korábbi státuszát.

Valóban bejegyzett egyház lett az Iványi Gábor vezette Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET), miután a bíróság döntése után az ügyészség fellebbezését elutasították. A váratlan fejleményről először egy alkotmánybírósági határozatban lehetett olvasni, de most ezt az egyház is megerősítette az állami hírügynökségnek. A MET ezzel még nem kapta vissza korábbi (11 éve elvett) státuszát, ahhoz a magyar államnak megállapodást kellene kötnie vele a közfeladatok ellátására.

Az egyház korábban a jogfosztás miatt pert nyert a Strasbourgi Emberi Jogi Bíróságán az állam ellen, 2013-ban pedig az Alkotmánybíróság is kimondta, alkotmánysértő módon vették el státuszukat, 2012. január 1-jével jogállásukat vissza kell állítani. Noha a határozat hatályban van, a kormány azt figyelmen kívül hagyja, kapcsolódó jogszabályokban akadályozza érvényre juttatását – írták.

Miután tavaly mintegy negyvenezren, idén csaknem ötvenkétezren ajánlották fel személyi jövedelemadóadójuk (szja) egy százalékát, a bíróság nem tehetett mást, mint előbb nyilvántartásba vette, majd – az ügyészségi fellebbezés dacára – bejegyzett egyházzá nyilvánította. A MET innen akkor léphetne tovább, ha közfeladataik ellátására megállapodást kötnek velük, amit az Országgyűlés is megszavaz. Az egyház levelet írt ez ügyben illetékes Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettesnek, aki azonban második hónapja nem reagál megkeresésükre.

Iványi Gábor néhány napja a Klubrádiónak azt mondta, helyzetük azért is visszás, mert ötvenkétezer támogatójval övék a negyedik legtámogatottabb magyarországi egyház a katolikusok, a reformátusok, és evangélikusok után. Azt reméli, Semjén Zsolt a golyóstollát veszi elő a golyóspuskája helyett és ügyükben megoldás születik. Ha nem, akkor azonnal mennek Strasbourgba – tette hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik