MTI/Mohai Balázs
Belföld

Szélsebesen engedélyezte a kormányhivatal, mégis kikötő épülhet a földvári strandon

Mégis megépülhet az a 175 hajós kikötő a balatonföldvári strand területén, aminek az építési engedélyét szeptemberben hatályon kívül helyezte a bíróság, ugyanis a Veszprém Megyei Kormányhivatal néhány napja újra kiadta az engedélyt – derült ki az RTL Híradójából.

A Mosolygó Balatonföldvárért Egyesület elnöke szerint az eredetileg elektromos hajóknak szánt kikötőből csupán 15 hely lett volna az elektromos hajóké, több mint száz pedig vitorlásoké. Az egyesület már korábban bíróságon támadta meg a Veszprém Megyei Kormányhivatal erre kiadott építési engedélyét. Ezt pedig a Pécsi Közigazgatási Bíróság hatályon kívül is helyezte szeptemberben. A Kormányhivatal az egyesületet most mégis arról értesítette, hogy új engedélyezési eljárást indítottak.

A szervezet elnöke, Herényi Károly szerint két nap alatt futtatták végig a saját rendszerükön az engedélyeztetést, és egy 26 oldalas határozatban indokolják, hogy miért lehet ide kikötőt építeni. Teljesen figyelmen kívül hagyták a bíróság azon megállapítását, amire a megsemmisítés alapult: hogy ez ellentétes a helyi építési szabályzattal, amit az önkormányzat önmaga fogadott el 2006-ban. A strand ugyanis gyakorlatilag a kikötő megépítésével megszűnne, ami viszont ellentétes a helyi építési szabályokkal.

A közvetlenül a strand mellett lévő üdülőház apartmanjainak tulajdonosai is tiltakoztak az építkezés ellen. Szerintük ugyanis több mint 10 ezer ember nyaralását lehetetleníti el a beruházás. Legalább 2 hektárnyi vízterületet vennének el így a strandolóktól.

A csatorna kereste a balatonföldvári polgármestert, de nem akart nyilatkozni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!