Belföld

Polt Péter szerint a kormány korrupcióellenes lépései nem az ügyészség sikertelenségét mutatják

MTI/Kovács Attila
MTI/Kovács Attila

Kedden hallgatta az Országgyűlés Igazságügyi bizottsága mások mellett Polt Péter legfőbb ügyészt. A korábban elhalasztott, még a 2021-es évről szóló meghallgatásokat tartalmazó ülésről a hvg.hu adott tudósítás.

Polt Péter a beszámolójában arról beszélt, hogy szerinte bűncselekményi szempontból Magyarország korrupciós helyzete nem tér el az uniós átlagtól.

A Momentum képviselője, Szabó Szabolcs erre felvetette, hogy a korrupciós indexeken rendre rosszul szerepelünk, sokszor utolsó helyen. Polt válaszában azt mondta, a rangsorok valóban „tartalmaznak kedvezőtlen helyezéseket”, de szerinte ennek az az oka, hogy ezek korrupcióészlelési indexek, vagyis például megkérdezett cégvezetők, átlagemberek benyomásai.

Szabó – írja a hvg.hu – azt is felvetette, hogy az uniós pénzekért felálló korrupcióellenes hivatal, illetve más törvénymódosítások nem nyílt kritikák-e a tevékenységükre nézve, elismerve, hogy ezt a problémát nem tudják kezelni.

Polt erre azt reagálta:az új korrupcióellenes intézmény, az Integritás Hatóságról nem gondolja, hogy az ügyészség sikertelenségét mutatná, mert akkor az EU 22 másik tagállama még sikertelenebb, akik csatlakoztak az Európai Ügyészséghez.

Hozzátette: „vannak olyan eszközök, amelyekkel meg lehet erősíteni, ki lehet egészíteni a rendelkezésre álló eszközöket. Ugyanilyen az Európai Ügyészség és ugyanilyen a most hatályba lépett és különböző kompetenciákat megállapító törvénymódosítás is, ami viszont nem érinti az ügyészségnek az ezzel kapcsolatos alapvető tevékenységét, ellentétben mondjuk az Európai Ügyészséghez csatlakozó tagállamokkal” – fogalmazott a legfőbb ügyész.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik