Belföld

Több tucat iskola kezdte meg az egyhetes munkabeszüntetést

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Az ország számos iskolájában kezdődik egyhetes munkabeszüntetés hétfőtől, amelyet a csatlakozó pedagógusok személyenként változó időtartamban fognak megtartani – írja a Telex. Az közoktatás állapota ellen tiltakozó tanárok azt szeretnék jelezni, hogy nem tartják elegendőnek és megfelelőnek az oktatásirányítás reakcióit, egyebek mellett az ígért lépcsőzetes béremelést a hetek óta tartó országos megmozdulásokra.

Az egészhetes munkabeszüntetést a pestszentlőrinci Karinthy Frigyes Gimnázium 34 tanára és a Brassó Utcai Általános Iskola 26 tanára hirdette meg múlt héten.

A kezdeményezéshez a Mérce gyűjtése szerint Külső-Pesti Tankerület mintegy 25 iskolája csatlakozott.

November 18-án pénteken megint egységes országos sztrájkot hirdettek a pedagógus-szakszervezetek, csütörtökön pedig több vidéki nagyvárosban lesznek demonstrációk. A pedagógus-szakszervezetek a béremelés mellett a munkaterhek csökkentéséért és a tanárok sztrájkjogának visszaállításáért is kiállnak.

A pedagógus-szakszervezetek éppen egy hete tárgyaltak Maruzsa Zoltán, köznevelésért felelős államtitkárral a követeléseikről, de lényegi változást nem sikerült elérniük. A kormány ígéretet tett arra, hogy amennyiben sikerül megállapodni az unióval, jövőre 20,8 százalékkal, 2024-ben 25 százalékkal 2025-ben pedig a jelenlegi bázishoz mérten közel 30 százalékkal emelik majd a tanárbéreket, és így 2025-re bruttó 777 ezer forint körül lehet a pedagógusbér. Így a fizetés 2025 januárjára érheti el a diplomás átlagbér 80 százalékát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik