Belföld

Az Eötvös gimnázium tanárai is csatlakoznak az egyhetes sztrájkhoz

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

„Mi, az Eötvös József Gimnázium 37 tanára bejelentjük, hogy csatlakozunk a Karinthy Frigyes Gimnázium, valamint a Brassó Utcai Általános Iskola összesen 60 tanára által kezdeményezett, november 14-étől személyenként változó időtartamú, de összesen egy hétig tartó munkabeszüntetéshez” – írja Facebook-bejegyzésében Lakatos István, az V. kerületi gimnázium egyik tanára. Ezzel a lépésükkel szeretnék kifejezni, hogy nem tartják elegendőnek a megmozdulásokra kapott eddigi válaszokat.

A csatlakozási nyilatkozatban Lakatos felidézi a kezdeményező tanárok megoldási javaslatait, jelezve, hogy ezekkel ők is egyetértenek. Támogatják például, hogy párbeszéd induljon az oktatás problémáiról, hogy nagyobb autonómiája legyen a tanároknak, hogy visszahelyezzék a polgári engedetlenségben való részvételük miatt kirúgott kölcseys tanárokat az állásukba, hogy rendezzék a pedagógusok bérét, és csökkentsék a diákok és pedagógusok terheit.

Ahogy néhány napja megírtuk, két budapesti iskola tanárai egyhetes munkabeszüntetésbe kezdenek november 14-től. Ennek oka, hogy nem látnak kormányzati szándékot az oktatás problémáinak kezelésére.

Egy hónappal ezelőtt szülők, diákok és pedagógusok demonstráltak a Belső-Pesti Tankerületi Központ Damjanich utcai épülete előtt, így tiltakozva az ellen, hogy a Eötvös József Gimnázium 25 tanára és Madách Imre Gimnázium 21 tanára kirúgással fenyegető levelet kapott a munkáltatójától, amiért korábban polgári engedetlenségi akcióban vett részt. A pedagógusok a levelek személyes átvétele mellett döntöttek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik