Belföld

Rendszeresen pénzért beszélgetnek az ATV-n Horváth Csabával

Havonta 535 ezer forint plusz áfát, vagyis 666 ezer forintot fizet a zuglói önkormányzat az ATV-nek, hogy a műsorokban visszatérően foglalkozzanak a kerület ügyeivel, írja a 444.hu. 

A lap egy nyilvánosan elérhető szerződésre hivatkozik, amely szerint az ATV havonta legalább háromszor biztosít „témakommunikációs megjelenési lehetőséget” Zugló számára. A témákat a kerület javasolhatja, de azt nem konkretizálták, pontosan kit, milyen műsorokban látnak vendégül.

Az önkormányzat azt írta a lapnak, hogy Horváth Csaba MSZP-s polgármester is szokott így szerepelni a tévében. Szerintük Horváthot ettől függetlenül is meg szokták hívni országos politikai témákban, a szerződés csak a kerület ügyeit érinti. A szerződés szerint az ATV zuglói riportjai nem tartoznak ebbe a körbe, de az önkormányzat szerint az Egyenes Beszédben is kaptak műsoridőt a pénzért, ám ezt később pontosították a 444-nek, mondván, a szerződés az Egyenes Beszédre nem terjed ki.

Az ATV nem válaszolt a kérdésre, hogy miként lehet így valódi újságírói munkát végezni. A szerződés szerint az önkormányzat ügyeiről „a termékmegjelenítésre vonatkozó szabályok betartásával” számolnak be, és betartják az ATV Általános Szerződési Feltételeit is. Ez a médiatörvényhez hasonlóan kiköti, hogy „hírműsorszámban és a politikai tájékoztató” műsorban nem tehetnek közzé termékmegjelenítést.

Zugló Önkormányzatának egyetlen lapja van, amely kevesebb, mint havonta jelenik meg, ez a napi szintű kommunikációt nem teszi lehetővé. Ezen felül online felületek állnak rendelkezésünkre. Ezért fontosnak tartjuk, hogy Zugló mindennapjairól, fejlesztéséről, az Önkormányzat terveiről, elképzeléseiről, a kerületet érintő témákról nagy elérésű és hiteles médiumokon keresztül is hírt adjunk. Az elsöprő kormányzati médiatúlsúlyban és a kormányzati propagandamédia rendszeres félretájékoztatásával szemben az az érdekünk, hogy a zuglóiak a média minél szélesebb spektrumán tájékozódhassanak a lakókörnyezetüket érintő témákról

– közölte az önkormányzat az okokról.

Az Önkormányzat nem a tisztségviselőinek a képernyős megjelenéséért fizet, hanem azért, hogy a helyi közélet információi eljuthassanak a közvéleményhez. Az együttműködési megállapodás a hatályos médiatörvény szerint kizárólag azokra a televíziós műsorokra vonatkozik, amelyekben a médiatörvény alapján termékmegjelenítés tehető közzé (pl. Start+). Az Egyenes beszéd című műsorra vonatkozóan nincs lehetőség kereskedelmi típusú megállapodásokra, így fel sem merült ennek a lehetősége.

– közölte az ATV a hírre.

Zuglónak tavaly és tavalyelőtt is volt hasonló szerződése az ATV-vel. A 444 azt írja, hasonló megállapodásuk van a Klubrádióval és Fiala Jánossal is. Az ATV-t is ideszámítva Zugló most havonta több mint egymillió forintot fizet a szereplésekért.

A klubrádiós szerződés szerint egy év alatt tizenkétszer szerepelhet az önkormányzat a Reggeli Gyorsban, alkalmanként 3-5 percig. A kerületet érintő témákat előre egyeztetik. Havonta 150 ezer forint plusz áfát fizetnek, amiért 30 reklámszpot is jár. Fialának havi 268 ezer forintot fizet az önkormányzat áfa nélkül, ezért havonta 60 perc műsoridő jár „kizárólag kompromisszumos, előre egyeztetett témákban”. Fialával már Karácsony polgármestersége idején is volt ilyen szerződés.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik