Belföld

Óbudai polgármester: Minél tahóbb egy fideszes szennylap, annál sikeresebb

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Baranyi Krisztina egy nagyon fontos dologra hívta fel a figyelmet az ATV tegnap esti adásában. Úgy látszik nem mindenki által tudott tény, hogy a Fidesz egy olyan szennymédiát is működtet, amelynek kizárólagos célja a politikai ellenfelek lejáratása

– így kezdi szerdai Facebook-posztját Kiss László, a III. kerület DK-s polgármestere. Szerinte Ferencváros polgármestere „nagyon helyesen nem kíván díszlet lenni a saját megalázására irányuló színjátékban, ezért egyetlen dolgot tehet: nem nyilatkozik azoknak, akiket úgysem érdekel az igazság, akiket úgysem érdekel a kérdésekre adott válasz.”

Kiss László úgy véli: „a módszer, a tartalom, a stílus ugyanaz, teljesen mindegy, hogy az adott lapot Origónak, Pesti Srácoknak, Óbudai Híreknek, Ripostnak, Metropolnak vagy más helyi szennyoldalnak hívják”.

Az óbudai polgármester felsorolt néhány példát, amelyek szerinte alátámasztják az állítását.

  • „Előnytelen képeket használnak, hiszen fontos az ellenfél megalázása számukra.
  • Sejtetnek, feltételes módot használnak, mert így nehezebb nyakon csípni a hazudozást.
  • Erős jelzőkkel bélyegzik meg az ellenfelet. Dehumanizálnak. Minél alpáribb és tahóbb a lap, annál sikeresebb. Erre példaként polgármester asszony egy igen gusztustalan bejátszást is mutatott. Én is tudnék hasonlót bemutatni, melyben az akkor óvodáskorú gyermekem is szerepet kapott.
  • Ugyanazt a hazugságot írják le sokszor, majd hivatkoznak tényként rá újra. »Megírták, beszélik«. Ez amúgy a helyi fideszes közbeszédben és kritikai tartalmakban is rendszeres. »Újabb botrány« – miközben előző sem volt és ez sem az. A legtöbb botrány csak ezeknek a orgánumoknak a hasábjain létezik.”

Kiss szerint ezeknek a termékeknek legtöbbször egyetlen szava sem igaz, vagy ha valami mégis, akkor az sem teljesen úgy volt.

Jó példa az a végrehajtási perem, ami a Pesti Srácokkal húzódik, egy olyan 2013-as cikk kapcsán, aminek szintén egyetlen állítása sem helytálló. A nyertes sajtópert követően a helyreigazítást a lap egészen egyszerűen leszedte, majd rendszeresen fizeti a végrehajtási bírságot. Vélhetően a mi adónkból. Ezeknek a médiumoknak bőséges forrás áll a rendelkezésére a százszámra elbukott sajtóperek és bírságok kifizetésére

– állítja a DK-s polgármester.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik