Belföld koronavírus

Ennyien vették fel eddig a majomhimlő elleni védőoltást Magyarországon

Nikos Pekiaridis / NurPhoto / Getty Images
Nikos Pekiaridis / NurPhoto / Getty Images

Magyarország eddig 1280 személy oltására elegendő majomhimlő elleni vakcinát kapott az Európai Unió beszerzéséből. 2022. november 6-áig 127-en kaptak védőoltást, így a kockázati csoportba tartozók számára továbbra is elérhető az ország több egészségügyi intézményében a majomhimlő elleni oltóanyag, közölte a 24.hu megkeresésére a Nemzeti Népegészségügyi Központ.

Hozzátették, az EU újabb beszerzéséből hasonló nagyságrendű vakcinaszállítmány várható még az idén.

Az NNK legutóbbi tájékoztatása szerint eddig 80 majomhimlős esetet diagnosztizáltak Magyarországon. A betegség a nyirokcsomók duzzanatával és általános tünetekkel kezdődik, ami lehet láz, hidegrázás, izomfájdalom, hátfájdalom, fejfájás és fáradtság. A tünetek megjelenése után 1–3 nappal jellegzetes bőrkiütések jelentkezhetnek az arcon, a tenyéren, a talpon, de megjelenhetnek a szájnyálkahártyán, a nemi szerveken és a végbél környékén is.

A majomhimlő elleni védőoltás itthon október 13-ától elérhető.

Omikron elleni oltás

Lapunk rákérdezett arra is, hogy a koronavírus omikron variánsa ellen kifejlesztett Pfizer vakcinát mennyien vették eddig fel.

Az NNK válasza szerint ebből az oltóanyagból eddig 216 ezer adag érkezett Magyarországra, melyből 2022. november 6-áig 37 074 adagot adtak be. Megjegyezték, hazánk összesen 9,5 millió adag Pfizert rendelt az omikronhullám miatt indított uniós beszerzésben.

A koronavirus.gov.hu egyébként két hét után éppen szerdán közölt ismét adatokat a koronavírus-járványról. Ezekből kiderült, hogy az elmúlt egy hétben: 4 556 új fertőzöttet igazoltak és elhunyt 92 beteg.

Kapcsolódó

Ajánlott videó

Olvasói sztorik