Belföld

Az LMP országos népszavazást kezdeményez az akkumulátorgyárak építéséről

Adrián Zoltán / 24.hu
Adrián Zoltán / 24.hu

Az LMP országos népszavazást kezdeményez az akkumulátorgyárak építéséről – jelentette be kedden sajtótájékoztatón Schmuck Erzsébet társelnök.

A párt elfogadhatatlannak tartja, hogy a kormány az emberek megkérdezése nélkül nyújt több tízmilliárd forintos támogatást külföldi nagyvállalatoknak, amelyek tönkreteszik a lakókörnyezetet és elhasználják a vízkészletet – indokolta a kezdeményezést a politikus.

Elmondta, hogy Debrecenben a helyi választási bizottság első fokon már engedélyezte helyi népszavazási kezdeményezésüket a háromezer milliárd forintból létesítendő akkugyárról. Az embereket ugyanis nem kérdezték meg a jelentős hő- és hanghatással járó és óránként ezer köbméter vizet használó gyárról – kifogásolta Schmuck Erzsébet. Hozzátette, ez országos probléma, a kormány akkugyártó nagyhatalommá kívánja tenni az országot; Győrszentivánon és Tatán is hasonló beruházást készítenek elő.

Ahogy arról korábban írtunk, Magyarországon idén több akkumulátorgyár beruházást jelentettek be, mint az előző öt évben összesen, augusztusban már 6100 milliárd forint befektetésnél járt a szektor. A beruházások hátulütője, hogy az akkumulátorgyártás rendkívül környezetszennyező iparág, emlékezhetünk például a Samsung-gyár környékén kimutatott vízszennyezésre.

Győrszentivánon 350-400 hektáros mezőgazdasági területen engedélyezték veszélyes ipari tevékenység folytatását, a projektet 10 milliárd forinttal támogatja a kormány. Hogy pontosan milyen beruházásra előkészítése zajlik, arról továbbra sincs hivatalos információja a lakosságnak, de széles körű tiltakozás övezi a projektet. A fő kifogásuk, hogy a volt mezőgazdasági terület jelentősen zavaró ipari övezetbe fog tartozni, és úgy tudják: akkumulátorgyárat szeretnének ide építeni.

Debrecenben egy kínai cég 3000 milliárd forintot fektet egy akkumulátorgyárba, a gigaberuházás kritikusai szerint a gyár kiszolgálására nincs elegendő mennyiségű víz a környéken, és a szennyezett víz elhelyezése is problémás. A projektet az infrastruktúra fejlesztésén túl 250 milliárd forinttal támogatja az állam.

Velünk akarják kifizettetni a jövőnk felélését

– fogalmazott Schmuck Erzsébet, hozzátéve, hogy az LMP elfogadhatatlannak tartja a jelentősen környezetkárosító beruházásokat, azt pedig különösen, hogy mindezt a Fidesz az emberek megkérdezése nélkül vinné véghez. (MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik