Belföld

Népszavazást írhatnak ki a debreceni akkumulátorgyárról

A törvényi határidő lejártáig senki sem támadta meg az LMP népszavazási kezdeményezését, így a párt a jövő héten megkezdheti az aláírásgyűjtést annak érdekében, hogy végül népszavazás útján lehessen dönteni Debrecenben a CATL nevű kínai óriásvállalat akkumulátorgyárának sorsáról – írja a Debreciner értesülései alapján a Mérce.

A népszavazás kiírásához körülbelül 34 ezer érvényes támogató aláírást szükséges összegyűjteni, ám az aláírásgyűjtéshez előbb az kell, hogy a helyi választási iroda vezetője hitelesítse az aláírásgyűjtő ívek mintapéldányait. Az LMP számításai szerint az érvénytelen ajánlások miatt legalább 40 ezer támogató aláírásra van szükség ahhoz, hogy végül kiírják a referendumot. A szignók összegyűjtésére a hitelesítéstől számítva 30 nap áll a rendelkezésére.

Korábban a 24.hu is több ízben foglalkozott a kínai gigaberuházásssal, leginkább azzal, hogy milyen ára lehet a befektetésnek. Néhány héttel ezelőtt azt írtuk, hogy az MNB szerint akár a devizatartalék felduzzasztására is alkalmas lehet a debreceni akkumulátorgyár építése, a szakértők viszont vitatkoznak ezzel, és egyébként is egyre több kritika éri a projektet a romboló környezeti hatások miatt is. Az említett szakértői kör úgy kalkulál, hogy a magyar kormány – az alapinfrastruktúra 88 milliárd forintos fejlesztésén túl – további mintegy 250 milliárd forinttal „száll be” a beruházásba támogatások formájában, amelyekkel végső soron az első öt évben a magyar állam finanszírozza majd a gyár működését.

Kapcsolódó
„Nincs kormány, ami elugrana egy ekkora beruházás elől”
Mi ez a rekordméretű akkumulátorgyár, ami Debrecen mellé épül, mit hoz nekünk, mit vihet el, és ki fog benne dolgozni?

Ajánlott videó

Olvasói sztorik