Belföld

Egy park parkosítására kapott 89 milliót a „lottómilliomos” polgármester hivatala, ahol nyomoz a NAV

24.hu
24.hu

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a közelmúltban kétszer is akciózott a Heves megyei Kompolton a polgármesteri hivatalban EU-s pályázati pénzek gyanús elköltése miatt, az önkormányzat most mégis újabb uniós támogatást kapott.

A Balázs Zoltán polgármester által vezetett önkormányzat ezúttal egy 89 milliós támogatást nyert el arra, hogy a kétezer lakosú község polgármesteri hivatala előtti, egyébként most is rendezett, fákkal és bokrokkal beültetett parkot parkosítsa.

A fejlesztendő területről a pályázat.gov.hu oldalon fellelhető projektbemutatásában is azt írják, hogy az jelenleg is „park jellegű terület”, csak egy baj van vele, hogy a mostani formájában „funkciótlan, kihasználatlan”. – A projekt előzetes megalapozása során elvégzett előzetes igényfelmérés alapján elmondható, hogy a lakosság többsége ugyan gyakran/naponta használja a területet, de csak keresztül megy rajta – írták a projekt ismertetőjében.

A problémát a tervek szerint további „fásítással, virágosítással, illetve vízfelülettel” orvosolnák, természetesen a „park jelleg” megtartása mellett. A hivatal épülete előtti rész központi eleme, ha megvalósul, egy kör alakú „díszkert” lesz, amelynek közepére egy szökőkutat helyeznek majd.

Országszerte százszámra állítják le az uniós forrásból tervezett beruházásokat. A hivatalos kormányzati álláspont szerint csak azok a projektek finanszírozhatók tovább, amelyekről már korábban döntés született. A megszorítások a térség számos települését is érintik, a kompolti önkormányzatnak októberben mégis megítélték az összeget.

A pozitív döntés egyébként azért is figyelemre méltó, mert közben a NAV kiterjedt vizsgálatot folytat a község önkormányzatában egy korábbi EFOP-os pályázat ügyében. Nemrég a Blikk számolt be arról, hogy az adónyomozók október végén egy teljes napon keresztül, reggel 9-től este 8-ig töltöttek le adatokat a hivatal szerveréről, nyáron pedig a 24.hu írta meg, hogy házkutatást tartottak a polgármesteri hivatalban, és az ott dolgozókat is kikérdezték a NAV-osok.

Mindkét esetben egy olyan, 200 millió forintos pályázat állt a helyszíni vizsgálatok hátterében, amelyből az önkormányzatnak felzárkóztatási programot kellett volna szerveznie. A nyomozók azt vizsgálják, megalapozottak-e azok az információk, amelyek szerint a programokból nem lett semmi, csak lepapírozták, jelenléti íveket kreáltak, és fotókat csatoltak a felzárkóztatási program sosem volt eseményeiről.

Információink szerint nyomozás folyik a helyi futballöltöző 38 millió forintba kerülő, ám meglehetősen szerényre sikerült felújítása miatt is. A beruházást a rendőrség vizsgálja.

A sajtóban már korábban téma volt, hogy miből futja a kis település vezetőjének a feltűnően nagyvonalú életmódjának finanszírozására. Balázs Zoltán tavaly azt nyilatkozta, hogy többször is nyert a lottón, és több tízmillós nyereményt tehetett zsebre.

A skandináv lottón háromszor volt hatosom, az ötös lottón kétszer négyesem, és sikerült már a Joker-telitalálat is.

– mondta Balázs.

A polgármesteri hivatalt most is megkerestük, hogy az újabb elnyert pályázatról kérdezzük, de nem kaptunk választ.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik