Belföld

Vasvári: 70 éve példátlan, hogy közpénzből fizetett sajtó aktív bírák lemondását követeli

US Embassy Budapest / facebook
US Embassy Budapest / facebook

A Lajtától nyugatra az elmúlt 70 évben példátlan, hogy a közpénzből finanszírozott sajtó aktív bírák lemondását követelje – mondta Vasvári Csaba bíró a Népszavának adott interjújában. A bíró a propagandasajtó és a közmédia támadását a Rubicon átlépéséhez hasonlította.

Az Országos Bírói Tanács szóvivőjeként is dolgozó bíró annak kapcsán adott interjút a lapnak, hogy a kormányhoz közeli média és a közmédia összehangolt támadás alá vette őt, és egy másik bírát, Matusik Tamást, miután korábban munkalátogatást tettek David Pressman amerikai nagykövet hivatalában. A Pesti Srácok például még arról is spekulációkba bocsátkozott, hogy „hivatali visszaélés miatt nyomozhatnak” az amerikai nagykövet és a magyar bírák találkozója miatt, erre az állításra azoban bizonyítékkal nem szolgáltak.

Az OBT egy múlt heti közleményben viszont többek annak a véleménynek adott hangot, hogy a bírák nagykövetségi látogatásban semmi különös nincs, és példaként említették, hogy a fideszes kapcsolatairól jól ismert Handó Tünde, az Országos Bírói Hivatal (OBH) korábbi vezetője szintén találkozott a korábbi amerikai nagykövettel.

Ezt az érvelést később többen úgy próbálták aláásni, hogy míg például Handó egy bírói testület hivatalos reprezentánsaként találkozott az amerikai külképviselet vezetőjével, addig Vasvári és Matusik beosztott bírói minőségükben jelentek meg az amerikai nagykövetségen. Az interjúban Vasvári kitér rá, hogy ez az interpretáció téves. Szerinte legitimációval bíró OBT-tagokat keresett meg a nagykövet, azaz szóvivői és nemzetközi kapcsolattartói minőségükben jártak az amerikai nagykövetségen.

Az sem titok, hogy mi hangzott el a találkozón, erről a nagykövetség – minket megelőzően – tájékoztatást adott: az OBT a testületként korábban kialakított véleményét osztotta meg a nagykövet úrral. Ergo, nem történt semmi különös

fogalmazott Vasvári Csaba.

Arra a kérdésre, hogy adott esetben az orosz nagykövetségre is elmennének-e, a bíró úgy válaszolt, hogy mivel az OBT márciusban nyilatkozatot adott ki Ukrajna területi integritásának védelme érdekében, és szolidaritását fejezte ki a nemzeti függetlenségükért és demokráciájuk megőrzéséért folytatott harcban, nem valószínű, hogy eleget tudnának tenni egy ilyen elméleti meghívásnak.

Vasvári hangsúlyozta az is, hogy Oroszországgal szemben az USA hazánk szövetségese.

Az OBT tisztségviselője mindenkinek a képzeletére bízta, hogy mi állhat a bírák megtámadásának hátterében, de szerinte az elsődlegesen túlmutató, mögöttes oka is kell hogy legyen ennek.

„Múlt szerdán, az OBT ülésén felhívtam Senyei György OBH-elnök figyelmét arra, hogy aki ebben a példátlan helyzetben néma marad, az cinkossá válik. Abban bíztam, hogy meg fogja tudni különböztetni a bírói ítélkezési tevékenység miatti, illetve az OBT-ben vitt szerepkörrel kapcsolatos, igazgatást érintő kritikákat. Sajnos, csalódnom kellett, mert az OBH elnökének pénteki nyilatkozatából egyértelmű, hogy a kettő összemosását elfogadhatónak tartja. Ez pedig mindennél jobban erodálja a közbizalmat, amit ő védeni hivatott”

– mondta Vasvári Csaba az interjúban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik