Belföld

Két bíró találkozott az amerikai nagykövettel, a kormánymédia emiatt a lemondásukat követeli

MTI Fotó: Marjai János
MTI Fotó: Marjai János

A kormánymédia két bíró kirúgását követeli, amiért találkoztak az amerikai nagykövettel – írja a 444.hu, majd a lap idézi több kormányközeli lap nyilatkozatait. A Pesti Srácok például azt írta, hogy „hivatali visszaélés miatt nyomozhatnak” az amerikai nagykövet és a magyar bírák találkozója miatt, a CÖF-ös ifj. Lominiczi Zoltán pedig úgy nyilatkozott a Magyar Nemzetnek, hogy a hatalom nem avatkozhat bele az igazságszolgáltatás működésébe.

A múlt héten az Országos Bírói Tanács (OBT) két tagja, Vasvári Csaba és Matusik Tamás valóban látogatást tett David Pressman amerikai nagykövet hivatalában, ebben azonban semmi rendkívüli nincs két szövetséges állam esetén.

Az Országos Bírói Tanács hétfőn közleményben reagált az „elmúlt napok zavarkeltő és egyben propagandisztikus újságcikkeire”. Ebben emlékeztettek arra, hogy az Országos Bírói Hivatal korábbi vezetője, a fideszes kötődéseiről is jól ismert Handó Tünde 2018-ben például szintén találkozott David Cornstein akkori amerikai nagykövettel. Handó és Cornstein, mint felidézték, a találkozójukon például arról állapodtak meg, hogy „mindkét fél számára hasznos lenne, ha a jövőben közös képzéseken cserélnék ki … tapasztalataikat és osztanák meg egymással a jó gyakorlatokat a magyar és amerikai igazságügyi szakemberek.”

A közleményben a bírák hangsúlyozzák:

A Budapestre akkreditált nagykövetekkel a bírósági szervezetrendszer – demokráciákban teljesen szokásos módon – évtizedek óta kapcsolatban áll.

A közlemény arra is rámutatott: hogy a nagykövet nem politikus, hanem a diplomáciai képviselet feje, aki saját államát képviseli egy másik államban.

„Súlyos hiba lenne összekeverni a politikust a politikai kinevezettel. Utóbbiakkal a bírák maguk is gyakran kapcsolatba kerülnek, figyelemmel arra, hogy a Kúria és az OBH elnöke is az” – írták.

A kormánysajtó által generált ügyben Varga Zs. András, a Kúria elnöke is megszólítva érezhette magát, mert a bírák közleményére reagálva hivatal nevében maga is közleményben fordult a nyilvánossághoz hétfőn délután.

Varga Zs. András ebben többek között azt írta, hogy az egyes nagykövetségek természetesen kapcsolatot tartanak a fogadó állam intézményeivel, a hivatalos kapcsolatok helyszíne azonban általában a fogadó állam intézményének székhelye.

Visszatetszőnek tartom azt a kísérletet, hogy az OBT az egyes tagjainak közfelháborodásra okot adó viselkedését valótlan és sértő tartalmú közlemény kiadásával kísérelje meg kendőzni

– panaszolta közleményében a Kúria elnöke.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik