Belföld

Ujhelyi István: Reális veszély az EU-kilépés

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu
Az MSZP-t nemrég elhagyó EP-képviselő szerint fél éven belül eldőlhet az ország sorsa, több évtizedre is.

Az mfor.hu-nak Ujhelyi István hosszan beszél arról, hogy az MSZP elhagyása után milyen lehetőségei lehetnek, honnan keresték, de az interjú legérdekesebb része, amikor az az uniós pénzekről azt mondja, hogy bár szurkol az összes uniós forrás megérkezésének, reálisnak azt tartja, hogy súlyos veszteségeket szenvedünk el a kormány miatt. Szerinte még novemberben meglesz a partnerségi megállapodás a hétéves költségvetésről, de pénz csak akkor jön, ha a kormány a vállalásait tényleg betartja. Brüsszelben ugyanis már tudják,

hogy szemfényvesztő a kormány, a Bizottság és a Tanács is kitanulta Orbánékat.

Szerinte az Európai Unió is megállapodásra törekszik, de abba beépítik a 3 havonta kötelező monitoringot, folyamatosan ellenőrzik tehát a kormányt, amelynek

tiszta sor lesz: ha betartja a szabályokat, akkor van forrás, ha nem tartja be, akkor elzárják a csapokat. Most az Európai Unió védi ezzel a magyar állampolgárok érdekeit a saját kormányukkal szemben.

Ujhelyi István szerint pozitív Navracsics Tibor miniszter szerepe, de

azok a kérdések, amelyek miatt befagytak az uniós források, a miniszterelnök kezében vannak, és a politikai rendszer működéséhez kötődnek.

Orbán Viktort ismerve, a rezsim változásában nem bízik. Szerinte inkább „kard ki kard” lesz, az ország több évtizedes sorsa dől majd el a következő fél évben. A kormány arra fog koncentrálni, hogy mindenki Brüsszelt hibáztassa és lefaragja az EU-támogatottságát. Úgy véli, nincs más logikus magyarázata annak, hogy a kormány mindenből ki akar maradni, amit az Európai Unió csinál.

Abban bízik, nem lesz igaza, de reális veszélynek tartja, hogy Magyarország kilép az EU-ból.

Ez a következő fél év nagy kérdése. A politikai logika mentén érdemes gondolkodni, és nem a gazdasági-társadalmi racionalitás mentén.  Ez a rezsim pontosan tudja magáról, hogy örökké regnál vagy nagyon sokaknak kell szembenéznie a társadalom és a bíróság ítéletével. (…) Nincs más út, mint hatalmon maradni.

Orbán Viktornak semmi nem lesz drága, hogy EU-tagságunk helyett saját hatalmát betonozza be – teszi hozzá az EP-képviselő, aki  emlékeztet rá, hogy korrupció van a legfejlettebb demokráciákban is, de nálunk

állami rendszer épült a hazai és az európai uniós költségvetés megcsapolására. Arra van kitalálva a rendszer, hogy egy éhes kisgömböc faljon fel mindent, majd abból felvásárolja a fontos magyar infrastruktúrákat, a telekommunikációtól az autópályákig, és lenyúlja az egész államot.

Ujhelyi István felidézi, országjárásakor beszélt olyan fiatal, fideszes szavazóval, aki erre azt mondta, tudják, de meg kell teremteni a nemzeti tőkésosztályt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik