Belföld

Jakab Péter feloszlatná az Országgyűlést

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu
A független képviselő szerint a Fidesz hazugsággal nyert áprilisban, ezért az államfőnek új, előrehozott választást kellene kiírnia.

A független képviselő olyan határozati javaslatot nyújtott be, amely szerint az Országgyűlés az Alaptörvény alapján kimondaná feloszlását, felkérné Novák Katalin köztársasági elnököt, hogy kilencven napon belül tűzzön ki új választást. Jakab Péter, a Nép Pártján Mozgalom képviselőjeként úgy vélte, mára világossá vált, a Fidesz az áprilisi választást hazugsággal nyerte meg, megtévesztette a magyarokat. Azt ígérte, ha nyer, marad a rezsicsökkentés, csökkenti az adókat, fejleszti az oktatást, rendezi a tanárok bérét, nagyobb megbecsülést ad a munkásoknak, felszámolja a szegénységet. Orbán Viktor

egyenesen arról beszélt, ha folytatni tudja a kormányzást, nem lesz megszorítás, lesz pénz mindenre. Bérekre, nyugdíjakra, egészségügyre, oktatásra. Aki a Fideszre szavazott, ezen ígéretek birtokában tette ezt. Ehhez képest a választások után az Orbán-kormány homlokegyenest mást tesz, mint amit ígért. A villany árát a kétszeresére, a gáz árát a hétszeresére emelte, megszüntetve a rezsicsökkentés választások előtt hirdetett formáját, miszerint a magyarok a Fidesz győzelme esetén alacsony rezsivel kalkulálhatnak.

Jakab Péter szerint a kisvállalkozók terheit nem csökkentették, a KATA kivégzésével növelték az adóterheket, ahogy a világrekorder 27 százalékos áfa – a szegények adója – sem lett kevesebb. Az oktatás fejlesztéséből, a tanárok béremeléséből sem lett semmi, helyette a tanárok fenyegetése, kirúgása vált meghatározóvá. Miközben a pedagógusok béremelését Brüsszeltől teszik függővé, Orbán Viktor és a kormánytagok béremelése uniós pénz nélkül is megvalósult. A munkások megbecsülését illetően a kormány nemhogy érdemi béremelésre nem hajlandó, de még az uniós minimálbér bevezetésétől is elzárkózik, mondván, az alacsony munkabér Magyarország versenyelőnye.

Hogy ezek után, hogyan is akarja betartani a szegénység felszámolására tett ígéretét a Fidesz, jól jelzi, hogy a kormány törvény erejével kötelezi a bajbajutottakat, a rokonaikat, a segélyszervezeteket, az önkormányzatokat a segítségnyújtásra, a magyar állam azonban csak legvégső esetben hajlandó a szegényekkel, vagyis a szegénység felszámolásával foglalkozni, mondván ez alapvetően nem az ő dolga, sőt, a szegényeken való állami segítségnyújtás kommunista hagyomány.

A független képviselő szerint ennyi hazugságot, beváltatlan ígéretet nem lehet háborúra, szankciókra, Sorosra, Brüsszelre, ellenzékre fogni, a hazudozó Fidesz ugyanis úgy fogalmazta meg ígéreteit, hogy a választások előtt is volt háború, voltak szankciók, amelyeket akkor is és azóta is megszavaz a kormány, a választások előtt is „hadban állt” a Fidesz Brüsszellel, Sorossal, az ellenzék pedig a választások előtt több képviselővel volt jelen a parlamentben, mint most.

Vagyis a Fidesz – a hazudozó – a választások előtt is tökéletesen tisztában volt mind a hazai, mind a nemzetközi helyzettel, mégis megfogalmazta az ígéreteit, azért, hogy megtévesztve a választókat megnyerje a választást. Megnyerte.

A magyarok április 3-án nem arra szavaztak, ami most van. A Fidesz hazudott, mára pedig kiderült az igazság. Nincs

  • rezsicsökkentés,
  • adócsökkentés,
  • megbecsült munkavállaló,
  • megfizetett tanár,
  • törekvés a szegénység felszámolására.

Van helyette megszorítás, gázáremelés, tönkrement kisvállalkozó, kirúgott tanár, egyre több szegény ember. Jakab Péter szerint világos, hogy a választást hazugsággal megnyerő politikusok illegitim módon ülnek a parlamentben, ami bizalmi válságot okoz. Ezt, a gazdaságra is negatívan ható bizalmi válságot csak úgy lehet feloldani, ha az Országgyűlés feloszlatja önmagát, új választást írnak ki, hogy a választók immár az igazság birtokában döntsenek az ország, önmaguk sorsáról, tette hozzá a képviselő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik