Belföld

DK: a Fidesz szerint rendben van, ha nőket korbácsolnak az öltözködésük miatt

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Iránban hetek óta forrong a nép, egymást érik az uralkodó rezsim elleni tüntetések azt követően, hogy szeptember közepén halálra verték a hatóságok a 22 éves Mahsza Aminit, egy fiatal iráni nőt, akinek a bűne annyi volt, hogy nem viselte az előírás szerint kötelező hidzsábját. Évek óta nem látott tiltakozási hullám bontakozott ki az országban, amit mára már nem csak a női jogokért való társadalmi kiállás, hanem a politikai vezetéssel szembeni feszültségek is fűtenek.

A magyar kormány eddig nem reagált érdemben az Iránban zajló eseményekre, ellenben a Demokratikus Koalíció határozati javaslatot nyújtott be, hogy az Országgyűlés ítélje el az iráni karhatalmi erők által az iráni nők ellen elkövetett erőszakot, valamint szólítsa fel az kormányt, hogy hivatalosan tiltakozzon az iráni kormánynál – derült ki mindez a DK közleményéből, melyet a párt két országgyűlési képviselője, Vadai Ágnes és Oláh Lajos jegyzett.

Ebből azonban nem lesz semmi, mert ahogy Vadai írja, a Fidesz képviselői a mai napon tartózkodtak, amikor arról kellett dönteni, hogy az Országgyűlés a napirendjére vegye-e a DK javaslatát.

A Fidesz szerint tehát olyannyira rendben van, ha nőket korbácsolnak az öltözködésük miatt, hogy beszélni sem érdemes róla, a nők védelmében történő nemzetközi fellépés pedig szóba sem jöhet

– vonta le következtetését a DK politikusa, hozzátéve, úgy látja, még nem tudunk mindent a Fidesz által kívánatosnak vélt nemi szerepekről, de ez talán nem is baj.

Vadai ezzel együtt jelezte, hogy a DK újra be fogja nyújtani az iráni nők elleni állami erőszakot elítélő határozati javaslatát.

Kapcsolódó
Megbuktathatja-e az iráni rezsimet a női jogok iránti érzéketlensége?
Évek óta nem látott tiltakozási hullám bontakozott ki Iránban, miután egy fiatal kurd nő életét vesztette a hatósági fogva tartása során. A következő napok sorsdöntők lesznek: kiderül, hogy a rezsim tudja-e kezelni a válságot, vagy a tüntetések felkeléssé változnak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik