Belföld

Börtönben töltheti a karácsonyt Schadl György

A Fővárosi Törvényszék meghosszabbította a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar (MBVK) elnökének letartóztatását – értesült a 24.hu.

A bíróság szökés, elrejtőzés, valamint a bizonyítás megnehezítése és a bűnismétlés veszélye miatt tartotta fent a kényszerintézkedést Schadl Györggyel szemben, aki a döntés értelmében az elsőfokú bíróság ügydöntő határozatának kihirdetéséig maradhat rács mögött.

A törvényszék végzése azonban még nem végleges, mert azzal szemben a vádlottak és védőik jelentettek be fellebbezést.

Morvai Attila, Schadl György ügyvédje a 24.hu-nak azt mondta, meglepődtek a döntésen, ugyanis az ügyészség indítványa az volt, hogy ügyfele kerüljön bűnügyi felügyeletbe nyomkövető készülékkel felszerelve, ám a bíróság ennél súlyosabb döntést hozott.

A végrehajtói kar elnökét tavaly novemberben tartóztatták le, tehát már a második karácsonyát töltheti rács mögött. Schadl abban a büntetőügyben vádlott, amiben Völner Pál is. Az ügyészség szerint a hivatali vesztegetés elfogadásával vádolt volt igazságügyi államtitkár három éven át kapott rendszeresen kenőpénzt – összesen 83 millió forintot – az MBVK elnökétől. Schadl az ügyészség gyanúja alapján ennél is jóval több pénzre, több mint 880 millió forint illegális jövedelemre tett szert az államtitkárral kialakított korrupciós kapcsolata révén, nagyobb részt a közbenjárására kinevezett végrehajtók osztalékából.

Völner Pál, Schadl György és társaik ellen korrupciós és vagyon elleni bűncselekmények, valamint pénzmosás miatt emelt vádat a Központi Nyomozó Főügyészség. Összesen 22 embert állítanak bíróság elé. Schadl Györgyre tíz év börtönt kértek, Völner Pál nyolc évet kaphat, ha mindent beismer. A végrehajtói kar elnökére 200, a volt igazságügyi államtitkárra 25 millió forint pénzbüntetést is kér az ügyészség, valamint vagyonelkobzást a jogtalan gazdagodásuk erejéig.

Kapcsolódó
Tíz év börtönt kértek Schadl Györgyre, Völner Pál nyolc évet kaphat, ha mindent beismer
A végrehajtói kar elnökére 200, a volt igazságügyi államtitkárra 25 millió forint pénzbüntetést is kér az ügyészség, valamint vagyonelkobzást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik