Belföld

Baranyi Krisztina Fürjes Balázsnak: Mindketten tudjuk, hogy szó szerint lediktálják nekik a kérdéseket

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu

Harmadik napja pörög a sajtóban Baranyi Krisztina, Ferencváros polgármesterének ATV-s szereplése. Pénteken beszámoltunk róla, hogy az ellenzéki kerületvezető a csatorna reggeli műsorába kapott meghívást, ahol az ATV két műsorvezetője, Krug Emília és Kárász Róbert mellett a formátum szerint egy harmadik, meghívott újságíró is kérdezhetett tőle. Ez a személy ezúttal a Pesti Srácok újságírója, Szalai Szilárd volt, akinek a kérdéseire Baranyi nem volt hajlandó közvetlenül válaszolni, a Pesti Srácokat pedig propagandának minősítette.

Másnap, szombaton Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára a Facebookon intézett nyílt levelet Baranyihoz, melyben arra kérte a polgármestert, fontolja meg a Pesti Srácok munkatársának megkövetését. A fideszes politikus azt írta, értetlenül áll azelőtt, hogy Baranyi nem volt hajlandó válaszolni a Pesti Srácok újságírójának kérdésére, sőt, a lapját hazugnak minősítette, megkérdőjelezte a riporter újságíró voltát és még a televíziót is kérdőre vonta.

Kérem, ne segédkezzen annak a rossz hagyománynak a feltámasztásában, miszerint csak a baloldalt illeti a szólás szabadsága és csak a baloldalnak lehet igaza közéleti kérdésekben! Ez kirekesztő, antidemokratikus és megalapozatlan álláspont lenne

– írta még Fürjes.

Újabb egy nappal később, vasárnap reggel Baranyi szintén a Facebookon válaszolt Fürjes felvetéseire. Az ellenzéki politikus azt írta, arra biztatja Fürjest, hogy segítsen megvédeni a sajtó szabadságát.

„A kormánypárti nyilvánosságban különösen elterjedt nézet, hogy minden sajtótermék valamelyik politikai erőhöz tartozik, valójában mindegyik a politikai küzdelem eszköze. Akadnak jobbak és rosszabbak, de ténylegesen független egy sem” – írta Baranyi.

Ez a hamis, megtévesztő és éppen a sajtószabadságot aláásó rendkívül káros narratíva a gyökere annak a tévedésnek, amely alapján Ön a sajtó és így a nézők, olvasók megsértését látja akkor, amikor úgy döntök, hogy pártpropagandistáknak és főleg szennymédiának nem nyilatkozom.

A ferencvárosi polgármester ezután felsorolja azokat az orgánumokat, amelyeket szabad, közszolgálati tevékenységet folytató médiumoknak tart, részletezi, hogy ezek a lapok és csatornák véleménye szerint rendszeresen beszámolnak ellenzéki politikusok hibáiról, ballépéseiről is, és bár ő nem mindig ért velük egyet mindenben, nem kérdőjelezi meg a státuszukat, ezért ha ezek valamelyike kérdezi, válaszol nekik.

„Ezzel szemben folyamatosan növekszik azoknak a felületeknek a száma, amelyeket közvetlenül Rogán Antal propagandaminisztériumából szerkesztenek.”

Mind a ketten tudjuk, hogy tényleg közvetlenül megírják helyettük a náluk megjelenő mondatokat, hogy szó szerint lediktálják nekik a kérdéseket, amiket adott esetben Önnek vagy nekem kell feltenniük.

– írta Baranyi, leszögezve végül, hogy „ők nem újságírók, a munkájuk eredménye nem sajtó”.

Fürjes Balázsnak küldött válaszát egy képpel illusztrálta, amelyen a Pestri Srácokon az utóbbi időben megjelent helyreigazításokat lehet olvasni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik