Belföld

Teljesítménytől tenné függővé a kormány az egészségügyi dolgozók bérét

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Kiszivárgott az egészségügy átalakításáról szóló kormányzati terv, melynek részeként centralizálják az ellátásokat, ami miatt a betegeknek többet kell majd utazniuk, viszont a diplomás szakdolgozóknak 55 százalékos béremelést ígérnek – értesült a Népszava.

A lap úgy tudja, hogy közel fél tucat törvény módosítását kezdeményezi az egészségügy átalakításáról szóló csomaggal a területért felelős belügyminiszter, Pintér Sándor. A végleges terveket, amelyek már túl is vannak a tárcaközi egyeztetésen, Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár szerdán juttatta el a szakmai szervezetekhez.

A Takács-csomag értelmében

  • megyei centrumkórházakba tömörítik azokat a szakmákat, amik biztosításához sok szakemberre van szükség, így a betegeknek várhatóan többet kell majd utazni, hogy megkapják a szükséges kezelést,
  • a centrumkórházak mint munkáltatók szabadon vezényelhetik át az orvosokat és szakdolgozókat,
  • és gyógyítói teljesítménytől teszik függővé az egészségügyi dolgozók bérét.

A jövőben akár 40 százalékkal javulhat, de 20 százalékkal csökkenhet is az orvosok, ápolók bére a teljesítményüktől függően.

A lap értesülése szerint az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) praxiskezelőként felhatalmazást kapna a háziorvosi körzethatárok kijelölésére, miután

az 1200 fősnél kisebb körzeteket 2028-ig megszüntetnék. 

Az önkormányzatok lemondhatnának arról, hogy maguk gondoskodjanak az alapellátásról a településükön, ekkor az OKFŐ alá tartozó praxiskezelő köt szerződést az orvossal, s annak személyét csak véleményezheti az önkormányzat.

A koncepció szerint a jövőben egy megyében egy irányító egészségügyi intézmény működne: a városi kórházak a megyei irányítók telephelyeiként, társkórházként fogadhatnák a betegeket.

A kormányzati javaslat része maradt az egészségügyi szakdolgozók béremelése is. Az alap- és középfokú végzettségűeknek átlagosan 32 százalékos, míg a diplomásoknak átlagosan 55 százalékos emelést javasolnak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik