Belföld

Tarlós István: Értelmetlen a Tiborcz-adó

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

Karácsony Gergely budapesti főpolgármester a 2019-es önkormányzati választási kampányban ígérte meg a Tiborcz-adó bevezetését. A javaslat értelmében a nagy értékű ingatlannal rendelkező milliárdosokat sújtaná építményadó.

A Fővárosi Közgyűlés január elsejétől 1 százalékos adót vet ki az egymilliárd forint értéket meghaladó magán-luxusingatlanok után a Margitszigeten, melyet a fővárosi önkormányzat közvetlenül igazgat.

Tarlós István korábbi főpolgármester az ATV Egyenes beszéd című műsorában elmondta, hogy az új adót nem tartja bevezethetőnek, így annak praktikus haszna a fővárosra nézve nincsen. Kiemeli: a Margitszigeten mindössze néhány nagy értékű ingatlan található, két szálloda, a Palatinus strand, valamint az önkormányzat saját létesítményei. Tehát ha csak nem terjesztik ki a szállodára a Tiborcz-adót, akkor azt ezen a területen sem lehet beszedni. Hozzáteszi: a fővárosban az irodák, a sport- és szórakoztatócentrumok is nagy értékű magántulajdonú ingatlannak számíthatnak, így azokra is ki kell majd terjeszteni az adót.

Ráadásul Tarlós szerint minden értékalapú adó vitatható, ugyanis nem egyértelmű, ki határozza meg az ingatlan valós értékét. Úgy látja,

senki se fog szó nélkül elfogadni, hogy valamilyen horribilis összegű adót kivessenek rá, emiatt ha bevezetik, tömeges perekre lehet számítani.

Tarlós kijelenti, hogy az adó bevezetéséhez az Országgyűlésnek törvényt is kellene módosítani, amit Tarlós ugyancsak nehezen elképzelhetőnek tart.

Ebből a fővárosnak jelentős bevétele nem tud származni

– mondta Tarlós, aki úgy látja, hogy az intézkedésnek inkább ideológiai, semmint racionális alapja van.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik