Belföld

Momentum: magyar minisztériumok által többszörösen kitüntetett kungfumester volt az illegális kínai rendőrőrsök összekötő tisztje

Egy Kínára szakosodott jogvédő civil szervezet adatai szerint a közelmúltig Budapesten is működött két illegális kínai rendőrőrs, amely a gyakorlatban a kínai rendőrség illegálisan kihelyezett, a helyi kínai közösség vegzálására is használt irodájaként funkcionált.

Az ügyben a Momentum országgyűlési képviselője, Tompos Márton a Belügyminisztériumhoz fordult, ám ott azt kötölték vele, hogy nincs tudomásuk arról, hogy ilyen kihelyezett kínai rendőrségi irodák működnének Magyarországon. Tompos ezután jobban beleásta magát az ügybe, csütörtökön pedig egy Facebook-bejegyzésben kínai médiainformációkra hivatkozva azt állította, hogy egy olyan kungfumester volt a történetben a kínaiak összekötő tisztje, akit korábban három magyar minisztérium is kitüntetett.

Tompos azt írja, hogy ez a bizonyos személy, Wang Deqing két titulussal is szerepel a kínai médiában. Ebből az egyik a „Magyar-Kínai Rendőri Egyesület ügyvezető elnöke”, a másik  „Magyar-Kínai Rendőrségi Összekötő tiszt a magyar Belügyminisztériumnál”. A nagymester életrajza alapján a politikus arról is ír, hogy a férfi 2018-ban és 2016-ban a Belügyminisztériumtól, 2014-ben a Külügyminisztériumtól, 2007-ben pedig a Gyurcsány Ferenc-féle Igazságügyi Minisztériumtól kapott kitüntetést, összesen pedig hét magyarországi elismerést kapott 2003 és 2018 között.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik