Belföld

Gáláns ajándékot kapott Schmidt Mária alapítványa az államtól

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Schmidt Mária alapítványa 2,2 milliárd forint közpénzből újíthat fel két budai villát, amiket ajándékba kapott az államtól – írta meg az Átlátszó.

A Schmidt Mária által igazgatott Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Alapítvány 2020-ban kapott ajándékba az államtól két ingatlant, melyek közül az egyikben a székháza is működik. Az Átlátszó a közbeszerzési értesítőben szúrta ki, hogy a székházvillát éppen felújítják, az alapítvány éves beszámolójában pedig megtalálta, hogy a renoválásra 1 milliárd forint közpénzt kaptak az államtól. A másik villa felújítása még nem kezdődött el, de arra majd 1,2 milliárd forint közpénzt költhetnek. A portál érdeklődésére az alapítvány elárulta: a kissvábhegyi székházat 182 millió forintos, az istenhegyi ingatlant pedig 39 millió forintos áron tartották nyilván az ajándékozás pillanatában – ennyiért most még egy üres telket sem kapni a környéken.

A Határőr úti helyszínen a háromszintes, klasszicizáló stílusban épült székházvilla jelenleg teljeskörű felújításon esik át. Erre az ajándékozást előkészítő törvényjavaslat szerint nagy szükség van, ugyanis az állam (mint korábbi tulajdonos) az elmúlt húsz évben nem költött állagmegóvásra. A kerítésen lógó tábla szerint egy éve kezdték el a munkát, és a befejezést 2022. második negyedévére tervezték. A csúszás drágulást is jelent. A közbeszerzési értesítőben az szerepel, hogy az épület kivitelezési költsége idén októberben közel 30 százalékkal emelkedett: az eredeti nettó 577,5 millióról nettó 743 millióra. Az alapítvány 2021-es beszámolója szerint a székházvilla felújítására 1 milliárd forintot kaptak az államtól – írja az Átlátszó.

A munkával a kivitelező Market Zrt. is gyarapodik, amely a miniszterelnök barátjaként ismert Garancsi István érdekeltségébe tartozik. Az októberi szerződésmódosításra a közbeszerzési dokumentumok szerint egyrészt azért volt szükség, mert az alapítványnak bővültek az igényei, másrészt előre nem látható körülmények adódtak. Az épületet 2023. január végére tervezik befejezni.

Az államtól kapott másik ajándék épület is a XII. kerületben, az Istenhegy városrészen található, az Istenhegyi út 92. szám alatti villát majd szintén felújítják. A KKETTK éves beszámolójában szerepel, hogy a villa felújítására 1,2 milliárd forintot kaptak a kormánytól. Az épületben további Schmidt-féle intézetek találnak végre otthonra: ez lesz a közalapítvány két tudományos munkaszervezetének, a múlt század történelmét kutató XX. Század Intézetnek, valamint a térségünk jelenét és jövőjét kutató XXI. Század Intézetnek a székháza. Utóbbi jelenleg bérelt ingatlanban tevékenykedik a székháztól nem messze, a Határőr út 36. szám alatt – írja az Átlátszó.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik