Belföld

Tárgyalás nélkül döntött úgy az Alkotmánybíróság, hogy az orosz nagyvállalkozó társasházat építhet a XIII. kerületben

Tárgyalás nélkül elutasította az Alkotmáybíróság a XIII. kerületi önkormányzat alkotmányjogi panaszát, amit azért nyújtottak be, mert egy orosz nagyvállalkozó, Ruszlán Rahimkulov minden akadályt leküzdve társasházat készül építeni a kerületben – számolt be minderről a Népszava.

A kerület vezetése még tavaly novemberben nyújtotta be panaszát a Népfürdő utca-Dagály utca-Jakab József utca-Bodor utca által határolt területre tervezett társasház építése miatt. A beruházás során a lakóépület mellett egy sportcsarnokot is építettek volna a kivitelezők, ám az önkormányzat megvétózta a terveket, a hivatalos indoklás szerint azért, mert túlzónak, környezetéhez nem illeszkedőnek, „lélektelennek” találta a projektet.

A hatályos jogszabályok szerint így a terv nem valósulhatott volna meg, ám ekkor közbelépett a kormány.

Meglehetős gyorsasággal nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházássá minősítették a beruházást, így a kerület elutasítása többé nem jelentett akadályt. Ráadásul a kormányrendelet még a korábbinál is eltúlzottabb beépítést tett lehetővé a kötelező zöldterület méretének csökkentésével

– emlékeztet a lap.

Ezután fordult Alkotmánybírósághoz a XIII. kerület, ám végül az AB panasz befogadásáról döntő tanácsa egy október 25-én kelt végzésben úgy határozott, hogy a beruházás nem sérti az egészséges környezethez való jogot, mivel az Alaptörvény egyrészt csak „a visszalépést tiltja a környezetvédelem egyszer már elért védelmi színvonalától”, másrészt ez az alapjog természeténél fogva csak az embereket illeti meg, jogi személyt, jelen esetben az önkormányzatot nem. Így jelen helyzet szerint nincs akadálya annak, hogy a beruházás megvalósuljon.

A Népszava emlékeztet, hogy Ruszlan Rahimkulovnak nem ez az egyetlen angyalföldi projektje. Az egykori Láng Gépgyár területén megvalósuló beruházás tavaly novemberben lett a kormány rozsdaövezeti programjának első kedvezményezettje, így az orosz milliárdos számtalan építési szabály alól felmentve, gyorsított pályán építhet új városnegyedet a Váci út mellett.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik