Belföld

Még nincs gyanúsított a gyanús ajánlóívek ügyében

Berecz Valter / 24.hu
Berecz Valter / 24.hu
A Fidesz és a kisebb pártok ajánlóíveinek furcsa egybeesései miatt márciusban tettek feljelentést, még felderítési szakaszban van az ügy.

Erzsébet- és Terézváros képviselője, Oláh Lajos (DK) azt akarta megtudni a a legfőbb ügyésztől, hol tart az ügy, amelyben még márciusban tettek feljelentést, miután furcsa egybeeséseket találtak a Fidesz és a kormánypárttól teljesen eltérő politikai irányvonalat képviselő kisebb pártok ajánlóívein a körzetében (Budapest 5. EVK). Az elllenzéki politikus szerint Teréz- és Erzsébetvárosban négy párt (Fidesz-KDNP, a Thürmer Gyula és Szanyi Tibor nevével fémjelzett Munkáspárt-Igen Szolidaritás Magyarországért Mozgalom, a Normális Élet Párt (Gödény György) és a Megoldás Mozgalom (Gattyán György)

a választás elveit, tisztaságát és a törvény előírásait is megszegve, kísérletet tett a választás eredményének befolyásolására.

Oláh Lajos azt írta, szerinte a választási csalás gyanúját erősíti, hogy miután a helyi választási bizottságba delegált tag a visszaélések nagy részét feltárta, feljelentést tett, ahogy a helyi és a Fővárosi Választási Bizottság is.

Polt Péternek ezért 13 kérdést tett fel.

  • 1. Pontosan milyen bűncselekmények kapcsán rendeltek el nyomozást a hivatkozott körülmények folytán?
  • 2. Minden ajánlást megvizsgáltak-e a négy jelölő szervezet esetében?
  • 3. Hány választójoggal nem rendelkező, illetve elhunyt személy ajánlása szerepelt külön-külön a négy szervezet ívein?
  • 4. Hány azonosságot találtak páronként a négy szervezet ajánlásai között?
  • 5. Hogyan kerülhettek tömegesen az ajánlók adatai egyik jelölő szervezettől a másikhoz?
  • 6. Hány választópolgárt hallgattak meg az ügyben?
  • 7. Hány hamis aláírást azonosítottak a Fidesz-KDNP, illetve páronként a másik három jelölőszerv jelöltjeinek ajánlóívein?
  • 8. Hány megtévesztéssel beszerzett ajánlást azonosítottak a másik három jelölőszerv jelöltjeinek ajánlóívein?
  • 9. Hány személy került meghallgatásra a Fidesz-KDNP, illetve külön-külön a másik három jelölőszervezet érdekkörében a konkrét esettel összefüggésben, a csalással (hamis okiratokkal) esetleg más bűncselekménnyel kapcsolatban?
  • 10. Hány személy azonosítása volt sikeres a Fidesz-KDNP, illetve külön-külön a másik három jelölőszervezet ajánló ívein, mint ajánlásgyűjtő és hány esetben volt ez sikertelen?
  • 11. Meghallgatták-e ezeket az ismertté vált személyeket, hányat, illetve mit tettek – ha volt ilyen – a fiktív gyűjtők létezéséért felelős személy kiderítése céljából?
  • 12. Meghallgatásra került-e a Fidesz-KDNP és a másik három jelölőszervezet jelöltje, akik aktív szerepet játszottak az ajánlóívek felvételében, leadásában?
  • 13. Hány gyanúsításra került sor?

Polt Péter válaszából az derült ki, hogy a három kis párt által benyújtott ajánlóívek ügyét külön kezeli a Budapesti Rendőr-főkapitányság Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztály Korrupciós Bűnözés Elleni Osztálya.

Korábban megírtuk: erre az ügyre reagált így Szanyi Tibor.

Kapcsolódó
„Menj a faszba, Lajos!” – üzeni Szanyi Tibor pártja az ellenzék jelöltjének
Az ajánlóíveken megy a cirkusz, ebből sült most ki, hogy az ISZOMM szerint Oláh egy fideszbérenc szarházi.

Ugyanakkor éppen a Magyar Munkáspárt-Igen Szolidaritás Magyarországért Mozgalom esetében a Btk. 350.§-ába ütköző választás rendje elleni bűncselekmény, a másik két esetben a Btk. 345. §-ába ütköző hamis magánokirat felhasználása miatt nyomoznak. Gyanúsítotti kihallgatásra ez idáig egyik ügyben sem került sor, mindhárom nyomozás felderítési szakban van. A felderítési szakban lévő nyomozásra vonatkozó adatok tekintetében a tájékoztatás a nyomozó hatóság irányítását ellátó személy jogkörébe tartozik – tette hozzá Polt Péter.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik