Belföld

Korrupcióval vádolnak egy volt ügyészt, aki a Simonka-ügyben is nyomozott

Korrupciós bűncselekmények miatt vádat emelt a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) egy befolyásos ügyvéd ellen, aki a vádak szerint még ügyészként csúszópénzért cserébe adott át információkat különböző eljárások érintettjeinek – írja a Magyar Nemzet az ügyészség tájékoztatása alapján.

A cikk szerint a jogászt – aki korábban több ügyészségen, köztük a KNYF-en dolgozott nyomozó ügyészként – még tavasszal vették őrizetbe, majd tartóztatták le. A lap értesülései szerint a jelenleg bűnügyi felügyelet alatt álló ügyvéd azért került célkeresztbe, mert egy országosan ismert büntetőügy egyik érintettje – alkukötés reményében – terhelő vallomást tett rá.

Az ügy érdekessége, hogy az ügyvéd, aki ellen vádat emeltek, ügyészként éppen a hivatalos személyek által elkövetett korrupciós bűncselekmények és nagy gazdasági bűnügyekkel összefüggésben nyomozott. Fő szakterülete volt a vesztegetés, befolyással üzérkedés és a költségvetési csalás is. A vádlott 2016. és 2017. között másfél éven át ügyészként részt vett a Központi Nyomozó Főügyészségen költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt Simonka György volt országgyűlési képviselő és társai ellen indult bűnügy nyomozásában – írta az ügyészség.

Közölték, a volt ügyész és három társa ellen több rendbeli minősített hivatali vesztegetés elfogadása, minősített befolyással üzérkedés, valamint hivatali visszaélés és más bűncselekmények miatt emeltek vádat.

A vádlott a korrupciós bűncselekmények elkövetése révén legalább 63 és fél milló forint jogtalan előnyt szerzett.

Vádiratában az ügyészség a vádlottal szemben beismerés esetére 8 év szabadságvesztésre, kilencmillió forint pénzbüntetésre és 8 év közügyektől eltiltásra, valamint a beismeréstől függetlenül végleges hatályú jogászi végzettséghez kötött foglalkozástól eltiltásra és az átvett jogtalan előnynek megfelelő összegű vagyonelkobzásra tett indítványt.

A 24.hu korábban kapcsolatba került a Simonka-ügy egyik volt ügyészével, aki azóta ügyvédi pályára lépett. Az érintett ügyvéd irodájának honlapján az olvasható:

Irodánk technikai okok miatt jelenleg zárva tart, emiatt személyes illetve telefonos ügyfélfogadást nem áll módunkban tartani.

Az ügyvéd eddig ismert telefonja nem elérhető.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik