Belföld

A Pénzügyminisztérium cáfolta a HVG értesülését, októberig marad a kifizetési stop

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

FRISSÍTÉS

Az értesülés kacsa, a HVG újságírója találta ki. A takarékossági intézkedés október végéig van hatályban, a kormány nem tervezi meghosszabbítani

– reagált a HVG információira a Pénzügyminisztérium.

A portál korábban úgy értesült, hogy két hónappal, az év végéig meghosszabbítja a kormány az eredetileg október 31-ig szóló kifizetési stopot.

Az összes költségvetési szervre, vagyis a teljes államigazgatásra vonatkozó nem nyilvános határozat értelmében csak pénzügyminisztériumi engedéllyel lehet a béreken kívül bármi mást kifizetni. A tárca a mai napon közölte: a rendelkezés az eredeti terveknek megfelelően, október végéig hatályos.

Szeptember végén a Telex írt először egy nem nyilvános, úgynevezett 2000-es kormányzati határozatról, melynek értelmében a központi költségvetés kifizetéseit a miniszterelnök blokkolja.

A döntés alól négy tétel jelent kivételt:

  • önkormányzatok és egyéb szervek gyermekjóléti, egészségügyi, köznevelési terheinek finanszírozása;
  • bérek és más személyi juttatások;
  • nemzetközi szerződésekhez vagy más jogszabályokhoz kötött kiadások;
  • a 2014-2020-as uniós programok esedékes kifizetései.

Ezen kívül bizonyos esetekben az államháztartásért felelős miniszter vagy a miniszterelnök engedélyezhet kifizetéseket, de a tanácsadói kifizetések, a biztonsági cégek számlái és az üdítőital vagy kávébeszerzések is engedélyhez kötöttek.

Kapcsolódó
Telex: Kifizetési stopot rendelt el a kormány, csak a béreket lehet folyósítani
Papírt is csak akkor lehet beszerezni, ha a hivatal bizonyítani tudja, hogy a közfeladat ellátásához alapvetően szükséges beszerzésről van szó.

A Pénzügyminisztérium akkor elmondta, hogy ez nem általános kifizetési stop, nem arról van szó, hogy a tárca által is felsorolt kivételeken – ideértve a nyugdíjakat is – túl semmit nem lehet kifizetni, hanem arról, hogy a „fegyelmezett, takarékos gazdálkodás” jegyében a költségvetési szerveknél minden további kifizetés a Pénzügyminisztérium engedélyéhez kötött. A tárca szerint a kabinet a döntéssel a „szankciós energiaválságra” válaszol.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik