Belföld

Telex: Kifizetési stopot rendelt el a kormány, csak a béreket lehet folyósítani

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

A kormány alá tartozó szervek – néhány tételtől eltekintve – október 31-éig nem fizethetnek ki lényegében semmit, ami nem bérköltség – írja a Telex egy nem nyilvános, úgynevezett 2000-es kormányzati határozatra hivatkozva. A 2257/2022-es határozat értelmében október végéig a központi költségvetés kifizetéseit a miniszterelnök blokkolja. A minisztériumok már kézhez is kapták a nevezett határozatot.

A kifizetési stop azt jelenti, hogy a kormány „a kiegyensúlyozott költségvetés fenntartása miatt” október 31-éig a felügyelete alá tartozó szerveknél kifizetési tilalmat rendelt el, ami alól négy tétel jelent kivételt:

  • önkormányzatok és egyéb szervek gyermekjóléti, egészségügyi, köznevelési terheinek finanszírozása;
  • bérek és más személyi juttatások;
  • nemzetközi szerződésekhez vagy más jogszabályokhoz kötött kiadások;
  • a 2014-2020-as uniós programok esedékes kifizetései.

Ezen kívül bizonyos esetekben az államháztartásért felelős miniszter vagy a miniszterelnök engedélyezhet kifizetéseket, de alapesetben most

nincsenek tanácsadói kifizetések, nem lehet rendezni a külsős takarítók, biztonsági cégek számláit, nincsenek üdítőital vagy kávébeszerzések, papír viszont esetleg igen, ha a hivatal bizonyítani tudja, hogy a közfeladat ellátásához alapvetően szükséges beszerzésről van szó.

A Telex szerint a lépés hatására október végén nagyobb lesz a Kincstári Egységes Számla egyenlege, mint enélkül, de utána majd gyorsabban is fog leapadni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik