A következő élő közvetítés része A kis- és középvállalkozásoknak is kamatstop jön, Nagy Márton szerint nem lesz recesszió

Gulyás: komoly munka volt előállni az áramhálózat felújításának terveivel

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Arról a 24.hu újságírója kérdezett, hogyhogy csak 2022-re merült fel az energiahálózat felújítása. „A tervek mostanra teljesen készen állnak, ami komoly munka volt. Ez egy óriási befektetés, többmilliárd euró, ilyen nagyságrendű pénzforrás csak a helyreállítási pénzek hitelrészében állna rendelkezésre. A hálózati rendszer mindaddig, amíg a napelemek tömeges csatlakoztatása nem eredményezett túlterhelést, megállt a saját lábán, a napenergia a vártnál gyorsabb felfutása, az energiamix változása eredményezték, hogy teljes hálózati reformot kell véghezvinni, ami fizikai felújítást jelent” – válaszolja Gulyás Gergely, hozzátéve, hogy nem gondolja, bármelyik kormányszerv lazsált volna. Nagy Márton azt teszi hozzá, hogy 7 milliárdról 17 milliárd euróra ugrott egy év alatt a magyar energiaszámla, azaz nemigen kell keresgélni, hova lettek a források.

A remélt felújítás után annak költségét nem terhelik a felhasználókra, veti fel kollégánk: a válasz csak az ipari felhasználókra tér ki, akik esetében „korábban volt ilyen, de tovább már nem tudják őket terhelni”, inkább a terheiket igyekeznek mérsékelni, mondja Gulyás Gergely.

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik