Belföld

Polgári engedetlenség: Több pesti kerületben nem nyitottak ki az óvodák

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

Pénteken a teljes XV. kerületben zárva tartanak az óvodák, mert az ott dolgozók polgári engedetlenséggel üzennek a kormánynak a helyzetük tarthatatlansága miatt. Akciójukhoz kispesti, újpesti és péceli óvodák is csatlakoztak – írta az mfor.hu. A szülők maximálisan támogatják az akciójukat, nincs egy gyerek sem, akinek nem tudják megoldani a felügyeletét.

A szervezők nem tartanak retorziótól: egyrészt nem a tankerülethez, hanem az önkormányzathoz tartoznak és a polgármesterek is támogatják az akciójukat, másrészt ilyen sok emberrel nem tudnának mit csinálni.

– Emellett olyan szintű pedagógushiány van nálunk is, hogy ha bárkit elbocsájtanának, húsz helyre várnák tárt karokkal – fogalmazott az egyik pedagógus az mfor.hu-nak.

A XV. kerületi óvodák azt szeretnék elérni, hogy a pedagógus bértábla vetítési alapját a mindenkori minimálbérhez igazítsák és inflációkövetővé tegyék, továbbá, hogy – szintén visszamenőlegesen – emelkedjen az oktatásban nem pedagógus munkakörben foglalkoztatottak garantált illetménye is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik