Belföld

Az igazi Orbán-hívőknek nem számít infláció, rezsi, tanársztrájk

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu
Egymásnak teljesen ellentmondónak tűnő közvélemény-kutatások jelentek meg.

A Nézőpont Intézet és az IDEA Intézet kutatása is reprezentatív, mégis olyan érzése van az embernek, mintha két külön országban készült volna. Az ördög azonban a részletekben lakozik, minden tálalás kérdése. Mutatjuk.

Nézőpont Intézet  

Az aktív magyarok 52 százaléka szavazna most a Fideszre – derül ki a Nézőpont Intézet legfrissebb közvélemény-kutatásából, amelyet először a Magyar Nemzetnek jutattak el. A felmérés szerint a nyár végi hét százalékpontos gyengülése után októberre öt százalékponttal erősödött a kormánypárt. Az ellenzéki pártok közül csak a Demokratikus Koalíció tudott érdemben erősödni (9%), az összes többi párt a bejutási köszöb alá került:

  • Mi Hazánk (4%),
  • Momentum (3%),
  • MKKP (3%),
  • Jobbik (2%),
  • MSZP (2%),
  • LMP (1%),
  • Nép pártján (1%),
  • Párbeszéd (0%).

A Nézőpont Intézet szerint a Fidesz most mért 52 százaléka az áprilisi választási eredményhez hasonló szintet jelent. A kormánypárt erősödéséhez hozzájárult, hogy javult Orbán Viktor elégedettségi indexe, amely mostanra elérte az 53 százalékot. A népszerűség növekedését a kormányközeli kutatók ezúttal azzal magyarázzák, hogy a nyáron bejelentett rezsicsökkentés-csökkentés „csak” a társadalom negyedét (24%) érintette jelentős mértékben, a magyarok kétharmadának (67%) rezsiköltségei csak kis mértékben vagy egyáltalán nem változtak.

Korábban a Nézőpont Intézet a Fidesz támogatottságának csökkenését az emelkedő energiaárakkal, a felpörgött inflációval és a pesszimista fogyasztói hangulattal magyarázta, amelyből azonban az ellenzék nem tudott profitálni. Most úgy vélték, a Demokratikus Koalíciónál a „felhajtóerőt” az árnyékkormány megalakítása, az adja, hogy a párt cselekvőképességet mutat. A Jobbik, az MSZP és az LMP régóta nem éri el a parlamenti küszöböt, de Mi Hazánk, a Momentum és az MKKP korábban még 5 százalék felett volt. Jakab Péter mozgalma, a Nép Pártján, amely októberben először érte el az 1 százalékos támogatottsági szintet. A Nézőpont Intézet felmérése szerint továbbra is magas (20%) azok aránya, akik kormánykritikusak, de a jelenlegi baloldali pártok közül nem tudnak választani.

IDEA Intézet

A Fidesz támogatottsága a teljes népességben újabb két százalékponttal (30%-ra) csökkent, a halmozódó válságjelenségek miatt a választási eredményéhez képest 6 százalékponttal alacsonyabb. A rezsiemelkedés, a tanárok melletti akciók, a 20 százalékos infláció hatott a kormánypárt támogatottságsára. Az IDEA Intézet szerint július óta ez az egymást követő negyedik olyan mérés, amikor a Fidesz népszerűsége kis lépésekben, de folyamatosan csökken.

A kormánypárt elérte peremszavazói határát, apránként gyűrűszavazóiból kezd veszíteni. Ezzel párhuzamosan jelentősen nő az ismeretlen preferenciájúak aránya, akik nem tudják, melyik pártra szavazzanak, titkolják preferenciájukat, vagy passzívak. A májusái 23 százalékról arányuk októberre 37 százalékra nőtt.

A Fidesz lassú erodálódását ellensúlyozhatja azonban, hogy a biztos szavazóknál megállt a csökkenése, ami arra utal, hogy  törzsszavazói minden nehézség dacára kitartanak mellette.

A teljes népességen belül a Demokratikus Koalíció támogatottsága visszatért a választások előtti szintre (12%), a biztos szavazóknál pedig  a párt elérte a 20 százalékot. Az IDEA Intézet szerint az elmúlt három évben nem volt olyan ellenzéki párt – beleértve a korábban jóval erősebb Jobbikot is –, amelynek ekkora lett volna a támogatottsága, bár azt még korai kijelenteni, hogy ez egy egyszeri mérési eredmény, vagy az ellenzéki szavazótáboron belüli átrendeződés lenyomata.

A Mi Hazánkot a teljes népesség 7%-a, a Momentumot 4%-a, a Jobbikot 3 százaléka, míg az MSZP-t 1%-a támogatja.

Az IDEA Intézet szerint a választások óta a választók magatartása szinte tankönyvszerű jellegzetességet mutat. A Fideszhez a kampány idején csatlakozó peremszavazók eltűntek, amig még nem volt politikailag fájdalmas, ám a 30 százalékos teljes népességen belüli eredmény figyelmeztető jel lehet, mert innentől kezdve minden egyes százalékpontyi csökkenés már érzékeny veszteséget jelenthet. Ezzel párhuzamosan az ellenzéki szavazótábor is lassan kezd ébredezni, bár még nem lehet gyökeres átalakulásról, a szavazói koncentráció egyirányú mozgásáról beszélni.

Módszertan(ok)

A Nézőpont Intézet augusztus 29-31. és október 17- 19. között 1000 fő telefonos megkérdezésével készítette kutatását. A minta reprezentatív a 18 évesnél idősebb lakosságra nem, kor, régió, településtípus és iskolai végzettség szerint. 1000 fős mintanagyság és 95 százalékos megbízhatósági szint esetén a mintavételi hiba ± 3,16 százalék. 

Az IDEA Intézet a kutatás adatait 2022. szeptember 29. és október 9. között vette fel közösségi média alapú kérdőív segítségével. Az 1800 fős minta reprezentatív nem, életkor és régió tekintetében. A teljes magyar weben és a közösségi médiában történő adatfelvétel lekérdező szoftverrel, önkitöltős online kérdőíven keresztül (CAWI) történt. A hibahatár legfeljebb ±2,3 százalékpont.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik