Belföld

Szijjártó: Józanul működünk, nem vergődünk az ideológiai megközelítések csapdájában

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Tragikus következményekkel járna a gazdasági együttműködés megroppanása az Európai Unió és Kína között, ezért Magyarország minden ilyen kezdeményezést visszautasít

– jelentette ki csütörtökön Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Budapesten a II. Hungarian Battery Day című konferencián.

Nyitóbeszédében leszögezte, hogy a magyar gazdasági teljesítmény mintegy 30 százalékát a gépjárműipar adja, így ez hazánk számára sok feladatot jelent, de egyben óriási lehetőséget is. Az autóipari forradalmat napjaink legmeghatározóbb gazdasági folyamatának nevezte, ezért a lehető legtöbb beruházást kell vonzani hazánkba.

Szijjártó Péter figyelmeztetett, hogy az európai gazdaság recesszió felé halad, a kormány célja pedig, hogy Magyarország ebből kimaradjon és lokális kivétel lehessen.

Világossá tettük 2010 óta, hogy a stratégiánk az, hogy mi legyünk a találkozópont a nyugati és a keleti befektetők és gazdaság között

– fogalmazott.

Példaként hozta fel, hogy Németországon és Kínán kívül egyedül Magyarországon van mind a három nagy prémium német autómárkának gyártóbázisa, miközben hazánk jelenleg a világ harmadik legnagyobb elektromos akkumulátorgyártó kapacitásával rendelkezik, míg az exportban a ranglista ötödik helyén áll. Emellett a világ hat vezető elektromos akkumulátorgyártója közül kettő már jelen van, a valaha volt legnagyobb magyarországi beruházást meghirdető kínai CATL esetében pedig ez épp folyamatban van.

Kapcsolódó
Őrült tempót diktálnak az akkumulátorgyárak – idén több hazai beruházást jelentettek be, mint az előző öt évben összesen
Már 6000 milliárd forint felett jár az akkumulátorgyártó cégek magyarországi összberuházása. Eddig Dél-Korea volt az első számú befektető, de most Kína egyetlen lépéssel beérte.

Az, hogy tavaly és idén is megdőlt a beruházási rekord, jól mutatja, hogy egyelőre sikerül kimaradni a recesszióból

– vélekedik a miniszter.

Méltatta a magyarországi beruházási környezetet, az alacsony adókat, a különböző anyagi ösztönzőket, illetve a biztonságos energiaellátást.

Az ukrajnai háború negatív következményeit említve rámutatott, hogy az Oroszország és az Európai Unió közötti együttműködés szálait sorra vágják el, azonban fontos lenne elkerülni, hogy ez a legnagyobb kereskedelmi partnernek számító Kína esetében is megtörténjen.

Mi, akik a józan ész alapján működünk és sokkal kevésbé vergődünk az ideológiai vagy politikai megközelítések csapdájában, mindent megteszünk annak érdekében, hogy visszautasítsuk az olyan kezdeményezéseket, amelyek az európai-kínai gazdasági együttműködés tönkretételére irányulnak

– mondta Szijjártó.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik