Belföld

Fresh Andi: A kétezres évek előtt még belehaltam volna a betegségembe

24.hu
24.hu
Mindenre mérges lettem, annyira felhúztam magam, hogy káromkodva azt mondtam, kinyírlak te szar! – Villányi Andrea a 90-es években az egyik legsikeresebb könnyűzenei lányegyüttes tagja volt. Az énekesnőnél 2021-ben diagnosztizáltak mellrákot, amit hosszú hónapokig tartó kezelés követett.

Már az első vizsgálatnál azt mondták neki, hogy nagy eséllyel rosszindulatú elváltozás, elkerülhetetlen a kemoterápia. Andinál végül olyan daganatos betegséget diagnosztizáltak, amit a kétezres évek előtt még nem is tudtak gyógyítani.

Hogy lehet megtalálni a daganatot?

„Tévénézés közben babráltam a mellkasomat, és az egyik oldalon találtam egy csomót” – meséli Andi, ő hogyan vette észre a csomót a mellében. A tapintásos önvizsgálat mellett rendszeres mammográfiai szűréssel a betegség korai stádiumban jó arányban gyógyítható, mégis csupán a nők 40 százaléka jár el a szűrővizsgálatokra. Nemcsak a nőknél, de a férfiaknál is kialakulhat mellrák, a rizikócsoportba a negyven év fellettiek tartoznak.

Magyarországon évente több mint 80 ezer új daganatos beteget regisztrálnak és mintegy 33 ezren halnak meg a betegség következtében. Hazánkban évente majd tízezer nőnél diagnosztizálnak mellrákot, ebből 2 500 nőt veszítünk el a késői felismerés miatt. Az időben felismert emlőrák mintegy 95 százalékos hatékonysággal gyógyítható. Ma már nagyon sok az úgynevezett innovatív gyógyszer, amivel ki tudják tolni a kemoterápia szükségességét.

Az elmúlt évtizedekben a daganatellenes terápiák óriási fejlődésen mentek keresztül, a betegek átlagos 10 éves túlélési esélye a ’70-es években számított 24 százalékról közel 50 százalékra növekedett. Csak 2020-ban 5000 új klinikai vizsgálat indult világszerte a legkülönfélébb betegségek hatékonyabb kezelésére, ezek 25%-a onkológiai területen. Jelenleg több mint 8000 új gyógyszer áll reményteli fejlesztés alatt. Ebből több mint 1800 daganatellenes terápia, köztük pedig több mint 200 immunonkológiai terápia. A XXI. század az egészségügyi innováció évszázada. Az új gyógyszeres terápiák soha nem látott lehetőségeket és új esélyeket nyitnak meg folyamatosan a betegek előtt.

 

A videó az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének (AIPM) támogatásával készült.

Olvasói sztorik